Hoe je contactloze betalingen kunt doen met je smartphone

Smartphones zijn een instrument geworden dat ook voor contactloze betalingen kan worden gebruikt: hier is wat je nodig hebt om ze te gebruiken

Om je smartphone contactloze betalingen te laten doen, heb je twee dingen nodig: ondersteuning voor NFC-technologie en een app om je betaalkaart aan te sluiten. Als uw telefoon NFC-compatibel is, kunt u altijd en overal profiteren van de voordelen van contactloze betalingen.

Bij contactloze betalingen moeten zowel de smartphone als de kassa NFC ondersteunen, zodat ze de communicatie en de overdracht van de gegevens die nodig zijn om de economische transactie te verrichten, op gang kunnen brengen. Tegenwoordig ondersteunen steeds meer smartphones NFC, en dit controleren is eenvoudig: ga gewoon naar de instellingen van uw telefoon. Om uw smartphone in staat te stellen betalingen te verrichten, moet u een app kiezen uit Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay, Satispay en de andere beschikbare apps om uw kaart aan te sluiten en te beginnen met contactloze betalingen.

Smartphones en contactloze betalingen: hoe ze werken

NFC-technologie, wat staat voor Near Field Communication, maakt communicatie tussen twee apparaten mogelijk, waardoor gegevens en informatie draadloos en in twee richtingen kunnen worden verzonden door ze simpelweg samen te brengen. Om een contactloze betaling te kunnen doen, moeten dus zowel de smartphone als de kassa NFC-compatibel zijn.

Maar het is niet voldoende om NFC op de telefoon te activeren om het te gaan gebruiken in plaats van contant geld en betaalkaarten, je moet ook een betaalapp downloaden en configureren, zoals Google Pay of Satispay. Met de app kan de gebruiker zijn betaalkaart, of het nu gaat om een kredietkaart, een debetkaart of een prepaidkaart, aan zijn rekening koppelen en eenvoudig met zijn smartphone beginnen te betalen. Zodra alles is ingesteld, hoeft de gebruiker de telefoon alleen nog maar tegen de kassa te houden om de transactie te verrichten, die wordt geautoriseerd met behulp van de ontgrendelingscode, gezichtsherkenning of vingerafdruk.

Hoe ziet u of uw smartphone NFC ondersteunt

NFC-technologie wordt nu door steeds meer smartphones van alle merken ondersteund, van de duurdere Samsung, Apple en Xiaomi tot goedkopere telefoons van merken als Oppo, One Plus en Nokia. NFC-technologie wordt meestal vermeld in de specificaties van de telefoon en kan op het moment van aankoop worden gecontroleerd op beschikbaarheid.

In het geval dat u besluit NFC te gebruiken, maar niet zeker weet of u een model hebt dat NFC mogelijk maakt, is het eenvoudig om te controleren of uw smartphone dit heeft. Ga naar Instellingen en dan Andere draadloze verbindingen of Apparaatverbindingen, afhankelijk van het model en de versie van Android op je smartphone, en je vindt de NFC-optie naast Wi-Fi en gegevensverbindingen. Eenmaal gevonden, hoeft u hem alleen maar te activeren.

Contactloos betalen met smartphones: de beste apps

Er zijn veel apps waarmee u uw smartphone met NFC kunt omtoveren tot een handige contactloze betaalkaart. Apple Pay is sinds 2014 beschikbaar op iPhones en ondersteunt de belangrijkste creditcards en maakt betalingen via Face ID of Touch ID mogelijk. Andere apps zijn Google Pay en Samsung Pay, waarmee je je betaalkaarten kunt registreren en na installatie kunt gebruiken. Transactieautorisatie kan worden verleend met behulp van een ontgrendelingscode, gezichtsherkenning of vingerafdruk. Ten slotte is er Satispay, waarmee u uw bankrekening kunt koppelen aan uw smartphone, gewoon door u op de app te registreren met uw ID, IBAN en belastingcode.