Enkele artsen leggen uit hoe je kunt stoppen met te veel snoepen

Waarom we snakken naar zoetigheid: onze gewoonten veranderen om te stoppen met slecht eten.

Als we soms een onbedwingbare drang naar suiker ervaren, misschien door een slagroomtaart of een luchtige paradijstaart, is dat misschien niet gewoon een kwestie van vraatzucht. Bij deze gelegenheden is het de moeite waard onderscheid te maken tussen hoe ver we gaan met wat traditioneel als een ondeugd wordt beschouwd, gulzigheid, en wanneer ons lichaam ons probeert te vertellen dat we specifieke tekorten hebben die we moeten compenseren. Daarom volgt hier een korte inleiding over de redenen achter onze hunkering naar suiker en hoe we kunnen stoppen deze op de meest ongepaste manieren te bevredigen, zoals door het eten van snacks.

Waarom we hunkeren naar zoetigheid: gewoonte en het hongerhormoon (Gelin)

Kanker, diabetes en hartziekten zijn enkele van de gevolgen van overmatige suikerinname. Maar om een vijand te bestrijden, moet je hem eerst kennen, dus de vraag is: waarom is het zo moeilijk om de drang naar zoetigheid of een dessert na de lunch te beteugelen? Michael Crupain, auteur van de Amerikaanse bestseller What to Eat When, en Mehmet Oz, hartchirurg aan het Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center in New York City, hebben deze vraag beantwoord.

Crupain legt uit dat de inname van suiker soms een gewoonte is: we hebben bijvoorbeeld de gewoonte om na het eten een toetje te eten, een soort beloning voor het nuttigen van de maaltijd. Soms kan de beloning een snack zijn aan het eind van de werkdag. In dit geval bestaat de oplossing erin een andere dan een suikerrijke, en dus mogelijk ook een gezonde, beloning te vinden om zichzelf te bevredigen: gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar het is toch de moeite waard om het te proberen.

Volgens Dr Oz zou de trek in zoetigheid ook kunnen afhangen van een hongerhormoon dat ghreline wordt genoemd. Dit hormoon stijgt als we niet genoeg eten of geen evenwichtig dieet volgen, dus de oplossing is op dieet gaan, op vaste tijden eten, genoeg en goed eten.

angst en stress, slaaptekort: de sleutel tot hunkeren naar suiker

Als we gestrest, angstig of depressief zijn, wil ons lichaam serotonine, omdat serotonine helpt de stemming te reguleren. “Een lager serotonineniveau in de hersenen kan leiden tot het verlangen naar suiker,” legt Oz verder uit. Nogmaals, de vergelijking is heel eenvoudig: zoek een manier om je dagelijkse dosis stress en angst te verminderen, zodat je behoefte aan serotonine en dus aan suiker beperkt blijft.

Een ander goed idee is om zo veel en zo goed te slapen als je nodig hebt. “Gebrek aan slaap wordt in verband gebracht met overeten, met name de overmatige consumptie van junkfood,” legt Crupain uit. Als u dan een abnormaal en aanhoudend verlangen naar suiker ervaart, moet u onmiddellijk contact opnemen met een arts. Extreme gevallen kunnen een teken zijn van een ernstiger probleem dan alleen vraatzucht.

In termen van dieet, zijn hier zes voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen en de effecten van een vegetarisch dieet.

Giuseppe Giordano