Google Meet wordt pay-as-you-go: wat verandert er vanaf 30 september

Google Meet, het videoconferentieplatform van Mountain View, gaat terug en is niet meer helemaal gratis

Al degenen die tijdens de lockdown dol waren geworden op Google Meet en het verkozen boven andere videoconferentie-apps zoals Zoom Meetings of Microsoft Teams, zullen binnenkort moeten kiezen: betalen of afstand doen van de meest interessante functies van Meet.

Op 30 september loopt het aanbod van Google af, nadat het in april had besloten de ‘premium’ functies van de app voor iedereen vrij te geven. De stap van Google was niet geheel goedaardig: op dat moment was Zoom aan het galopperen en snel aan het groeien, en Big G dreigde een flink stuk van de videobellenmarkt te verliezen, die het als protagonist probeerde te betreden sinds de dagen van de eerste Hangouts, die van het ter ziele gegane Google+. Nu is de lockdown in veel delen van de wereld echter voorbij en daarmee ook het feest: Google Meet is terug op pay-as-you-go basis, althans voor wie de interessantere functies wil gebruiken.

Google Meet op pay-as-you-go basis: niets te melden

“We hebben niets te melden over wijzigingen in de promotie en geavanceerde functies die aflopen,” vertelde een woordvoerder van Google vrijdag in een e-mail aan The Verge, “Als er iets verandert, zullen we dat communiceren.” Een paar woorden, maar zeer duidelijk, ook gezien het feit dat het aflopen van de promotie nu een kwestie van uren is.

Google wil dus de Meet user base die het de afgelopen maanden heeft opgebouwd te gelde maken door een gratis geavanceerd communicatieplatform aan te bieden. Zal het lukken? Het is niet zeker, gezien het feit dat Google Meet vanaf 30 september niet veel meer van dienst zal zijn.

Google Meet: wat verandert er per 30 september

Een ding verandert vooral per 30 september: de maximale duur van videogesprekken. Onverbiddelijk zal het dalen tot 60 minuten, waarna de verbinding zal worden verbroken. Vergaderingen met maximaal 100 deelnemers zullen ook niet langer mogelijk zijn.

Diegenen die gebruik willen blijven maken van de geavanceerde functies van Meet zullen een jaarabonnement op G Suite moeten nemen, met prijzen die beginnen bij 4,68 euro per maand voor “Basic” en oplopen tot 23 euro per maand voor “Enterprise”.

Het Enterprise-abonnement maakt het ook mogelijk om een telefoonnummer te koppelen aan een vergadering, zodat u kunt deelnemen met een simpel telefoontje, zelfs zonder netwerkdekking.