Facebook wordt Meta: wat verandert er voor ons allemaal

Facebook wordt Meta, een Social Technology Company met een missie: het creëren van de Metaverse en miljarden gebruikers daarin brengen

Zoals verwacht en voorzien door vele geruchten en indiscreties in de afgelopen dagen, heeft Facebook zijn naam veranderd: het heet nu Meta en de nieuwe naam is afgeleid van “Metaverse”, een wereld gebaseerd op virtual reality, waar je binnenkomt via VR-visors en specifieke apparaten, zoals de Oculus die al door Facebook geproduceerd en verkocht wordt.

Mark Zuckerberg, nu in het middelpunt van de controverse vanwege de zogenaamde ‘Facebook Papers’, legde in een brief aan investeerders uit dat Meta een ‘Social Technology Company’ zal zijn en niet langer een simpel sociaal netwerk, zoals het Facebook-concern nu is. Dankzij Meta, legt Zuckerberg uit, zal fysieke locatie niet langer belangrijk zijn: we zullen de Metaverse van overal met een internetverbinding kunnen betreden en iedereen kunnen ontmoeten, voor werk of vrije tijd. Meta is zonder twijfel de grootste gok die het (voormalige) Facebook-concern heeft genomen sinds de dag dat het werd opgericht.

Wat is de Metaverse

Om te begrijpen wat Meta zal doen, moet je begrijpen wat de Metaverse is. Deze term verwijst naar een virtuele ruimte, die in werkelijkheid niet bestaat, die door computers wordt gegenereerd en wordt bevolkt door “avatars”, d.w.z. driedimensionale computerreconstructies van de gebruikers die eraan deelnemen.

Met behulp van speciale virtual-realityvizieren zullen de gebruikers dus niet-bestaande plaatsen kunnen “betreden” om er avatars te ontmoeten van mensen die wel bestaan. Dit alles voor de lol of voor het werk, een soort Second Life 2.0. Een eerste idee van hoe de Facebook-metaverse eruit zal zien, krijg je na het lezen van deze diepgaande studie: How to enter the Facebook Metaverse.

Hologrammen zullen van groot belang zijn binnen de Metaverse: “In deze toekomst,” legt Zuckerberg uit in de brief, “kun je direct teleporteren als een hologram om in je kantoor te zijn zonder te bewegen, op een concert met je vrienden, of in de woonkamer van je ouders. Dit zal meer mogelijkheden bieden, waar je ook woont. Je zult meer tijd kunnen besteden aan wat voor jou belangrijk is, minder lang in de file staan en je ecologische voetafdruk verkleinen.”

Makers van content zullen een sleutelrol spelen: vandaag de dag doen makers zaken door video’s of apps te maken, morgen kunnen ze dat doen door objecten of diensten te maken die binnen de Metaverse gebruikt kunnen worden.

Facebook blijft

Het moet echter worden opgemerkt dat niet Facebook van naam verandert, maar de Facebook-“groep”. Meta is namelijk de nieuwe naam van Facebook Inc, de financiële holding waartoe Facebook, Instagram, WhatsApp en de andere bedrijven van het concern behoren.

Dit betekent dat, althans in eerste instantie, het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld onder de naam Facebook zal blijven bestaan. Het is echter voor iedereen duidelijk dat Zuckerberg van plan is Facebook te gebruiken om gebruikers de Metaverse in te duwen.