Goed functionerende technologie verlaagt stress

Computers zijn een onmisbaar onderdeel van het dagelijks werk geworden. Maar als de technologie faalt, raken werknemers snel gefrustreerd en gestrest. Een experiment van Dell Technologies laat zien hoe belangrijk het is dat computers soepel functioneren.

Weinig dingen zijn zo vervelend als verouderde computers die de werkstroom vertragen door gebrekkige prestaties en veel fouten. Een experiment van Dell Technologies bewijst hoezeer het werk en het welzijn van werknemers te lijden hebben onder verouderde en foutgevoelige technologie en welke positieve effecten soepel werkende apparaten kunnen teweegbrengen.

In samenwerking met Emotiv, een specialist op het gebied van bio-informatica die mobiele EEG (elektro-encefalografie)-headsets en toepassingen ontwikkelt voor het evalueren van hersenactiviteit met behulp van machine learning, onderzocht Dell Technologies de reacties van ongeveer 30 deelnemers op goede en slechte werkervaringen met computers.

Moderne apparaten verlagen stressniveaus

Uit de resultaten bleek dat het voltooien van een taak twee keer zo stressvol was als de technologie niet meespeelde. Door over te schakelen op een modern werkapparaat daalde het stressniveau aanzienlijk en werden werknemers veel productiever. Ze konden taken veel sneller voltooien en bespaarden bijna 23 minuten per werkuur – in een 40-urige werkweek zou dat 15 uur zijn.

Inlogproblemen en gegevensverlies veroorzaken veel frustratie

Voor het experiment moesten de deelnemers, die tussen de 19 en 58 jaar oud waren en verschillende computervaardigheden hadden, een aantal uitdagende taken eerst op een “slechte” en daarna op een “goede” computer voltooien.

  • De slechte pc verhinderde hen vlot te werken met lage prestaties, een ingewikkelde login en typische pc-problemen zoals het uitvallen van de internetverbinding en het verlies van gegevens bij het opslaan van een bestand, en dus de financiële beloning voor het voltooien van zoveel mogelijk taken te halen.
  • De goede pc leverde daarentegen up-to-date prestaties en veroorzaakte geen problemen. Bovendien kregen de deelnemers tijdens het onderzoek video’s te zien van puppy’s en verkeersongelukken en werd er ontspannende muziek afgespeeld om vergelijkende waarden te verkrijgen voor hun emotionele reacties en om te bepalen hoe snel ze stressvolle situaties achter zich konden laten.

Frustratie doet stressniveau stijgen

Problemen bij het inloggen op de computer deden het stressniveau van de deelnemers binnen enkele seconden met 31 % stijgen, het uitvallen van de internetverbinding en het verlies van gegevens tijdens het opslaan veroorzaakten elk een stijging van 17 %. Bovendien hadden deze frustrerende ervaringen niet alleen een kortstondig, maar ook een blijvend effect, waardoor zij ook de volgende taken belemmerden.

Het waren niet alleen de hersengolven die de frustratie van de proefpersonen aantoonden – sommigen uitten hun woede ook verbaal. De overstap naar een nieuwe, betere computer wekte bij de deelnemers vergelijkbare positieve emoties op als het bekijken van video’s met puppy’s en riep meer enthousiasme op dan het ontvangen van de financiële beloning voor het voltooien van de taken.

Bedrijven die vertrouwen op verouderde pc’s benutten het potentieel van hun werknemers niet – vooral niet dat van jonge werknemers en werknemers met veel computerervaring.

Ute Riester, Sr. Manager Field Product Management bij Dell Technologies Duitsland

Jongere en ervaren werknemers profiteren het meest van moderne pc’s

In alle leeftijdsgroepen was de productiviteit op oude en foutgevoelige computers aanzienlijk lager dan op de huidige, foutloze systemen. Het verschil was vooral duidelijk bij deelnemers jonger dan 26 jaar: Zij leverden betere resultaten met moderne apparatuur dan de oudere deelnemers, maar waren nog niet half zo productief met verouderde technologie. Bovendien bleek uit de studie dat werknemers met veel computerervaring op een vergelijkbaar niveau presteren met slechte IT-apparatuur als werknemers met weinig computerervaring. Alleen met moderne technologie kunnen zij hun deskundigheid gebruiken en beter presteren dan onervaren collega’s.

Hoe Dell gebruikers ondersteunt

Dell Technologies biedt bedrijven slimme software en diensten die zijn ontworpen om frustraties in het dagelijks werk te verminderen en werknemers productiever te maken:

  • Zo optimaliseert de Dell Optimizer-software op de achtergrond de prestaties en de batterijduur van computers, past het zelfstandig audio-instellingen aan en selecteert het automatisch de beste beschikbare internetverbinding om trage gegevensoverdracht en stagnerende videoconferenties te voorkomen.
  • Dell Support Assist controleert voortdurend de gezondheid van een computer om problemen op te sporen en de probleemoplossing te starten voordat de gebruiker er erg in heeft.
  • Extra adviesdiensten helpen bedrijven bij het opstellen van werknemersprofielen en het selecteren van de juiste werkapparatuur.
  • Met Dell PCaaS krijgen ze de pc’s tegen betaalbare en gemakkelijk voorspelbare maandelijkse kosten en kunnen ze ervoor zorgen dat de apparatuur elke 36 maanden wordt vernieuwd, zodat hun werknemers altijd productief kunnen werken met moderne systemen.

Voor meer informatie over het experiment tussen Dell Technologies en Emotiv, zie de Dell blog.

Dit artikel verscheen voor het eerst op ons partnerportaal Konstruktionspraxis.