Een kleine filosofie van de macht

Het FIT Congres dient als platform voor vrouwen in de IT om ervaringen uit te wisselen. De thematoespraak van filosofe dr. Rebekka Reinhard is getiteld: Vrouwen, wees niet bang voor macht.

“Het is zeker dat er vrouwen zijn wier hersenen even groot zijn als die van een man,” schreef de Britse filosoof en filantroop John Stuart Mill in 1869. “Ik weet dat een man die verschillende menselijke hersenen woog, verklaarde dat het zwaarste brein dat tot nu toe werd gevonden… dat van een vrouw was.” Intussen heeft het onderzoek enige vooruitgang geboekt. We weten nu dat vrouwen niet alleen tot verbazingwekkende denkprestaties in staat zijn. Zij zijn tot veel meer in staat. Vandaag zijn er vrouwelijke bedrijfsleiders, vrouwelijke kanseliers, vrouwelijke Nobelprijswinnaars.

Aanvullende informatie

Over Rebekka Reinhard

Ze heeft twaalf jaar gewerkt als filosofisch consulent voor individuen; ook heeft ze acht jaar gewerkt met depressie- en burn-outpatiënten in het Ludwig Maximilian Universitätsziekenhuis in München en met oncologiepatiënten. Zij is redactrice van het filosofietijdschrift Hohe Luft en een Spiegel bestsellerauteur (o.a. “Die Sinn-Diät” en “Würde Platon Prada tragen?”). Onlangs publiceerde zij haar zesde boek, getiteld “Kleine Philosophie der Macht (nur für Frauen)”, waaruit dit uittreksel is overgenomen. Op het FIT-congres zal zij een keynote geven over “Power is Feminine”.

[ www.philosophyworks.de ]

[ www.rebekkareinhard.de ]

Wat is de moderne vrouw?

Een zeer complex wezen met talloze belangen. Veel van hen beginnen met “M”: mode, make-up, cupcakes, marathons, mannen. Macht is meestal niet een van hen. Waarom niet, eigenlijk? Het Latijnse woord voor macht is “potentia”. Macht betekent de potentie om iets teweeg te brengen en te veranderen. Je relaties met dingen en mensen, je leven in zijn geheel. Macht is de sleutel tot geluk en vrijheid. En toch zijn we er vandaag nog bang voor. Van de macht van anderen, maar bovenal van onze eigen macht. Als we dit willen veranderen, moeten we de positie van machteloosheid verlaten in de richting van macht. Daarvoor hebben we noch algoritmen, noch militaire bevelen, noch een pump shotgun nodig. We hebben alleen de juiste machtsmiddelen nodig. Hier is een selectie:

  • Krachthulpmiddel nr. 1: bevrijd jezelf van buitensporig perfectionisme, waarin het woord “moeten” een centrale rol speelt. Stop met denken “Eigenlijk wil ik dit doen, eigenlijk wil ik dat doen… maar helaas moet ik dat doen.” Stel jezelf in plaats daarvan de filosofische basisvraag: “Waarvoor leef ik?” Probeer niet eens het perfecte antwoord te vinden. Laat de vraag bezinken – wordt onafhankelijk van de mening van anderen en neem verantwoordelijkheid voor je leven.
  • Gereedschap nr. 2: Haast je niet langer, stap stapvoets door het leven. Het snelle marcheren van concurrerende vrouwen is geen teken van macht, maar van machteloosheid. Doe alles wat je doet langzamer. Zet de ademhaling uit. Ontdek de voordelen van traagheid. Planten groeien niet sneller als je er aan trekt! Geef dingen en mensen – ook jezelf – de tijd om te groeien en te rijpen. En mogelijkheden en oplossingen te vinden voor problemen die verborgen blijven in een toestand van permanente stress. Machtig is niet de vrouw die alles gisteren probeert te forceren. Maar degene die de soevereiniteit heeft om te wachten en te vertrouwen.
  • Krachthulpmiddel nr. 3: Laat je niet onderwerpen aan achterhaalde genderstereotypen (bijv. “vrouwen zijn braaf en stil”). Toon je potentie – vooral als je werkt waar mannen de baas zijn. Zero Tolerance in elke conferentie en vergadering aan mensen die nog in de jaren 50 leven. Wees een van de eersten die zich uitspreekt. En: sta op het auteursrecht voor je gedachten. Wees moedig. Doe het voor jezelf. En voor je collega’s, vrienden, dochters. Macht is goed.
FIT Congres

Meer informatie over het FIT Congres 2017