Hoe rechtstreeks vanuit Google Chrome een Facebook-zoekopdracht uitvoeren

Vanuit de adresbalk van Chrome kunt u zoeken op Facebook of verschillende zoekmachines op het web “oproepen”. Hier is hoe

Hoewel voor veel (bijna alle) zoekmachines Google rijmt, heeft elke website (of toch de meeste) zijn eigen engine waarmee je erin kunt zoeken. Portals als Facebook, Amazon of Libero, om er maar drie te noemen, hebben hun eigen engine die ‘reageert’ op verzoeken van hun gebruikers in de vorm van zoekopdrachten.

Wat maar weinig mensen weten is dat Chrome, de browser van Google, een snelkoppeling verbergt waarmee op elke site kan worden gezocht zonder deze te openen. Als u bijvoorbeeld wilt zoeken naar een gebruiker of een Fan Page van een activiteit op het sociale netwerk van Mark Zuckerberg, typt u gewoon de string “facebook.com” in de adresbalk en drukt u vervolgens op de “tab”-toets (die met de twee pijlen met hoekpunten in tegengestelde richting). Bovenaan de balk verschijnt het woord “Zoeken op Facebook”, een teken dat u kunt zoeken naar wat u maar wilt binnen het populaire sociale netwerk.

Hoe zoeken op het web met Chrome

De Facebook-versie is echter een van de vele voorbeelden die kunnen worden gemaakt. Dezelfde zoekmethode kan in feite worden gebruikt op alle portaalsites die gebruikers in staat stellen hun inhoud te doorzoeken, wat die ook moge zijn. Neem bijvoorbeeld libero.it: door in de adresbalk van Chrome de string ‘libero.it’ in te typen en vervolgens op de tab-toets te drukken, verschijnt aan de linkerkant van de balk zelf de tekst ‘Search on libero.it’. Op dit punt kunt u zoeken naar wat u maar wilt: als u bijvoorbeeld IP 67 invoert, krijgt u informatie over de certificering van de weerstand van de coating van het apparaat en weet u of een smartphone waterdicht is of “slechts” spatwaterdicht.

Hoe maakt u aangepaste zoekmachines in Chrome

Als u wilt, kunt u deze zoekmethode ook aanpassen door afgekorte zoekwoorden te maken waarmee u sneller kunt zoeken. Ga gewoon naar Google’s browser Instellingen, scroll naar beneden in de lijst totdat u de ‘Zoekmachine’ sectie vindt en klik op Stel hier Zoekmachines in. U krijgt toegang tot een lange lijst van alle zoekmachines die Chrome zelf heeft opgeslagen telkens wanneer u in de loop der tijd een website hebt bezocht: om de zoekopdracht uit te voeren, typt u gewoon het woord (of de tekenreeks) in de kolom ‘Trefwoord’ en drukt u vervolgens op de Tab-toets op uw toetsenbord.

Zoals gezegd, kunt u om de zoekopdracht te versnellen het trefwoord aanpassen om de site ‘op te roepen’ en te vinden wat u nodig hebt. Om het trefwoord te wijzigen, klikt u op de drie verticale puntjes aan het eind van de regel die overeenkomt met de te gebruiken motor en kiest u een nieuw trefwoord. U kunt de zoekmachine ook van de grond af opbouwen door uw gewenste trefwoord te kiezen. Klik gewoon op Toevoegen en volg de geleide procedure. Als u zich afvraagt wat u in het URL-veld moet zetten, kopieert u gewoon de ULR die in de Chrome-balk wordt getoond wanneer u op die site een zoekopdracht uitvoert, waarbij u de gebruikte trefwoorden vervangt door de string “%s”. Terugkomend op het vorige voorbeeld, de verkregen zoek string is “https://arianna.libero.it/web/ricerca?f=plugFF&qs=ip+67”: na het “=” teken, verwijder ip+67 en voeg “%S” in om “https://arianna.libero.it/web/ricerca?f=plugFF&qs=%” te verkrijgen en zet dit in het URL veld.