Chrome: hoe maak je een ‘lange’ screenshot

Met de nieuwste versie van de Chrome-browser voor Android heeft Google de mogelijkheid geïntroduceerd om uitgebreide screenshots te maken: hier lees je hoe

Google werkt de Google Chrome-browser regelmatig bij, zowel op pc’s als op andere ondersteunde apparaten, zoals iOS- of Android-smartphones. En juist op Android heeft Google zojuist de mogelijkheid geïntroduceerd om lange of uitgebreide screenshots te maken, dat wil zeggen ‘foto’s’ van wat er op het scherm staat die rijker zijn dan gebruikelijk.

Voor wie bijvoorbeeld een Samsung smartphone bezit, is dit een onopvallende nieuwigheid. Samsung geeft, net als andere fabrikanten, klanten al enige tijd de mogelijkheid om lange of uitgebreide screenshots te maken, niet alleen in Google Chrome, maar ook in elke andere applicatie, via de aangepaste Android-interface. Als u echter niet over deze optie beschikt – die overigens voor iedereen beschikbaar zal zijn met Android 12 – kunt u het op zijn minst goedmaken in Google Chrome voor Android met de eenvoudige stappen in deze korte gids: lange schermafbeeldingen zijn niet standaard ingeschakeld, maar moeten handmatig worden geactiveerd.

Controleer of u de nieuwste versie van Chrome hebt

U moet eerst controleren of u de nieuwste versie van Google Chrome voor Android hebt. Open hiervoor gewoon de Google Play Store en controleer of er een update voor Chrome is in de updates voor geïnstalleerde apps. De versie waarmee u lange of uitgebreide screenshots kunt maken is versie 94, waarvan de distributie nog maar een paar uur geleden is begonnen.

Het kan dus zijn dat u nog een paar dagen moet wachten voordat deze versie iedereen bereikt en u dan de uitgebreide screenshot kunt uitvoeren.

Hoe u lange screenshots kunt maken op Chrome

Hoe u lange screenshots kunt maken op ChromeIn ieder geval moet u, zodra u Google Chrome 94 voor Android hebt geïnstalleerd, de app openen en chrome://flags in de adresbalk typen alsof het een normale website is, zoals technologie.libero.it.

Nadat je op enter hebt geklikt, moet je in de zoekbalk (net onder de navigatiebalk) Chrome Share Long Screenshots typen om de functie te vinden waarmee je een lange of uitgebreide schermafbeelding kunt maken, en vervolgens op Enable (Inschakelen) tikken om deze te activeren.

Hoe maak je een lange schermafbeelding op Chrome

Nu zijn de uitgebreide schermafbeeldingen actief, zodat Google Chrome voor Android ze kan maken: open de app opnieuw en zoek de webpagina waarvan je een lange schermafbeelding wilt maken, tik op de drie verticale stippen rechtsboven in het scherm en vervolgens op Delen, om het item Lange schermafbeelding op te zoeken.

Er verschijnt nu een uitsnedevenster waarmee u het gedeelte van de webpagina moet selecteren waarvan u de lange schermafbeelding wilt maken. Met deze functie kunt u tekst toevoegen en wanneer u klaar bent met het maken van de schermafbeelding kunt u kiezen uit drie opties: Delen, Opslaan op apparaat alleen of Verwijderen, en u bent klaar.