Hoe forceer je de donkere modus op elke site met Chrome

Met versie 78 van Chrome is de mogelijkheid toegevoegd om zelfs de inhoud van websites “zwart” te maken: hier is hoe je de functie inschakelt

Er is een donkere modus en een donkere modus. Alle nieuwste versies van mobiele en desktopbesturingssystemen hebben nu een min of meer volledige donkere modus, en veel apps doen hetzelfde. Er is echter nog een laatste grens die in nachtmodus moet worden weergegeven: de inhoud van websites. Met Chrome 78 (de nieuwste versie van Google’s browser) kunt u precies dat doen.

De nieuwste versie van de populaire browser uitgebracht door Google bevat een nieuwe functie genaamd ‘Force Dark Mode’. Dankzij deze functie is het mogelijk om alle witte delen van een website donkerder te maken. Deze optie moet niet worden verward met de donkere modus van de applicatie, die de Chrome-interface donkerder maakt maar niet de inhoud van de sites. Om een 100% donkere Chrome te hebben, moeten we dus beide donkere modi activeren. Maar dat is nog niet alles: Chrome biedt meer dan één donkere modus voor websites. In feite zien ze er allemaal hetzelfde uit, maar we hebben de optie om te kiezen welke kleurschakeringen we verkiezen om in de nachtmodus te browsen.

Hoe forceer je de donkere modus in Chrome 78

De optie om de donkere modus voor website-inhoud te forceren is opgenomen in de ‘experimenten’ van Chrome, dat wil zeggen de functies die Google op ‘proef’-basis aan gebruikers vrijgeeft voordat ze permanent worden. Om het te activeren, moet je de string “chrome://flags/#enable-force-dark” in de Chrome-balk typen en op enter drukken. De geforceerde donkere modus is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, Chrome Os en Android-versies van Chrome, maar altijd tussen experimenten. Als we echter de string invoeren om deze te activeren op een Chrome-versie voor 78, worden we naar de pagina gestuurd die alle experimenten bevat, maar vinden we niet degene die betrekking heeft op de geforceerde donkere modus. We zullen gewoon moeten wachten tot de applicatie is bijgewerkt, zodat we dit experiment ook kunnen uitvoeren.

Forced Dark Mode: welke te kiezen

Er zijn verschillende opties beschikbaar in het vervolgkeuzemenu dat bij deze experimentele Chrome-vlag hoort, maar de werking van elk is min of meer hetzelfde. De “Forced Dark Mode” maakt in feite gebruik van de kleurentheorie om elke kleur om te keren in zijn tegendeel (bv. wit in zwart en omgekeerd). Er is meer dan één model, en de resultaten van de keuze voor het ene of het andere model kunnen licht uiteenlopen. De gebruiker kan er verschillende uitproberen en kiezen welk kleurmodel de donkerste stand bereikt die het dichtst bij zijn of haar persoonlijke smaak ligt.