Hoe activeer je de superdonkere modus op Chrome

Chrome ontwikkelt een nieuwe donkere modus die de browser nog donkerder maakt. Lees hier hoe het werkt en hoe u het activeert

Google bracht vorig jaar al een langverwachte functie uit op Chrome: de donkere modus. Voor veel gebruikers was het echter een teleurstelling omdat het geen echte donkere modus is: het is een ‘halfdonkere’ modus, in feite is het alleen de interface van Chrome die in donkergrijs wordt getekend en niet de inhoud van de bezochte sites.

Dus als we bijvoorbeeld in Chrome iets zoeken op Google met de donkere modus ingeschakeld, is de resultatenpagina eigenlijk toch wit. Dat wil zeggen, het behoudt dezelfde witte achtergrond als in de lichtstand. Nu komt daar echter verandering in: op 9to5google.com is namelijk een afbeelding verschenen van Chrome in 100% donkere modus. Het beeld toont een Google zoekpagina, en het is zwart. Niet wit, niet grijs: gewoon zwart, zoals de gebruikers het willen. Maar helaas heeft ook dit weer een grote beperking.

Chrome in donkere modus: wat verandert er

9to5google.com heeft in essentie een nieuwe “vlag” gevonden in de code van de volgende versie van Chrome. De vlaggen zijn opties die handmatig moeten worden geactiveerd, door in de adresbalk het commando “chrome://flags” in te voeren en vervolgens elke optie een voor een in of uit te schakelen. De nieuwe vlag ontdekt door 9to5Google.com is “#enable-android-dark-srp” en uit het commando weet je al waar we het over hebben: alleen op Android, alleen voor “srp”. De letters “srp” staan voor “Serp”, een acroniem voor Search Engine Results Page, d.w.z. de resultatenpagina van Google wanneer u een zoekopdracht uitvoert. Wat betekent dit? Dit betekent dat de ‘Super Dark Mode’ van Chrome, zoals sommigen het al noemden, alleen beschikbaar zal zijn voor de Android-app van Chrome en dat alleen de achtergrond van de Google SERP in het zwart zal worden getekend. Al het andere zal zwart zijn.

Hoe activeer je de (huidige) donkere modus op Chrome

Diegenen die tevreden zijn met het huidige “halfdonkere” thema van Google Chrome op Android kunnen het meteen activeren. Tik gewoon op het gebruikelijke “hamburger” menu met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en ga dan naar Instellingen > Thema’s. Hier kunt u kiezen tussen Licht, Donker en Standaard. Dit laatste is een automatische keuze, die niet afhankelijk is van de gebruiker: het donkere thema wordt geactiveerd wanneer de telefoon in de energiebesparende modus gaat. Tot slot is het grappig om op te merken dat het donkere thema dat momenteel beschikbaar is in Chrome, bijna niet te onderscheiden is van de incognitomodus: de twee interfaces zijn vrijwel identiek en onderscheiden zich voornamelijk door het specifieke pictogram links van de URL.