Hoe sms-fraudes op je smartphone blokkeren: de trucs

Smishing is een techniek die steeds vaker voorkomt: je ontvangt scam-sms’jes en klikt per ongeluk op de link in de tekst. Zo beschermt u zich

Er zijn tientallen soorten telefoonoplichting. De meest voorkomende vallen de laatste tijd in de categorie “smishing”, d.w.z. phishing via sms: je ontvangt een sms-bericht met een link erin die je naar een gevaarlijke site brengt. Of ze vragen ons op de sms te antwoorden en als we dat doen, activeren ze betaalde diensten voor ons.

Het aantal oplichterspraktijken neemt voortdurend toe, en hoewel het geen geraffineerde zwendel is, trappen veel mensen erin. SMS-zwendel daarentegen kost heel weinig en is sterk geautomatiseerd. Als gevolg daarvan ontvangen wij elke maand tientallen scam-sms’jes als wij per ongeluk ons telefoonnummer op de verkeerde plaats hebben achtergelaten. Zelfs als we niet in de zwendel trappen, kunnen deze sms’jes nog steeds erg vervelend zijn omdat ze automatisch worden verzonden en op elk moment van de dag of nacht kunnen worden ontvangen. Hier leest u wat u riskeert als u in de val trapt en hoe u sms-zwendel kunt blokkeren.

Sms-zwendel: wat u riskeert

Een recent geval van zeer gevaarlijke smishing in Italië is het geval waarbij de naam van Poste Italiane en de dienst Banco Posta werd misbruikt. De sms-zwendel kwam van een nummer met een masker: de afzender leek Poste Italiane te zijn (maar was het duidelijk niet). In het bericht stond dat we onze Banco Posta-rekeninggegevens moesten verifiëren en dat we een link moesten volgen, die leidde naar een vervalste website met afbeeldingen en logo’s van de Poste Italiane.

Als we in de zwendel trapten, de link volgden en de gevraagde informatie over onze Banco Posta-rekening verstrekten, konden we afscheid nemen van ons geld: ze haalden onze rekening leeg. Dit is een van de meest extreme en gevaarlijke gevallen van sms-zwendel, maar er zijn ook enkele minder agressieve en gevaarlijke gevallen. Sommigen nodigen ons niet uit om een link te volgen, maar om de sms te beantwoorden met een andere sms. Helaas betekent dit bijna altijd dat we een abonnementsdienst moeten activeren die onze telefoonrekening leegmaakt.

Hoe blokkeer je scam-sms

Het eerste wat je moet doen om je tegen scam-sms te beschermen, is geen links te openen die je via sms ontvangt. Evenzo mag u de SMS nooit beantwoorden met een andere SMS, zelfs niet als u daarom wordt gevraagd. Voordat u een van beide doet, is het een goed idee om via internet of de klantenservice uit te zoeken of bedrijf X daadwerkelijk sms-berichten met dezelfde inhoud verstuurt.

Als we echter heel vaak scam-sms’jes ontvangen, moeten we proberen deze volledig van onze smartphones te blokkeren. Tik op de iPhone in de Berichten-app op het telefoonnummer dat u wilt blokkeren om de contactgegevens weer te geven en tik vervolgens op “Blokkeer contact”. Op Android tikt u in de Berichten-app op de scam-sms en selecteert u vervolgens “Melden als spam”.