7 trucs om je WhatsApp-account te beveiligen

Van end-to-end encryptie tot tweestapsverificatie: er zijn vele manieren om je WhatsApp-profiel te beveiligen en je gegevens te beschermen

Het lijdt geen twijfel dat WhatsApp ongeëvenaard is, zoals de cijfers aantonen. En in de loop der jaren heeft het bedrijf, naast de vele nieuwe functies die het heeft gelanceerd, ook geïnvesteerd in de veiligheid van de gebruiker en enkele belangrijke functies geïntroduceerd.

De belangrijkste is end-to-end encryptie, een noodzakelijk systeem gezien de hoeveelheid informatie die de applicatie elke dag verwerkt. In een notendop: end-to-end-encryptie, gelanceerd medio 2016, voorkomt dat gesprekken van gebruikers door derden kunnen worden onderschept. De technologie berust op twee sleutels, een particuliere en een openbare, die worden gebruikt om berichten die door twee personen worden verzonden en ontvangen, te versleutelen en te ontsleutelen. Een eenvoudige technologie (gebruikt sinds de jaren 1980) maar doeltreffend in het beschermen van communicatie tussen WhatsApp-gebruikers.

Als we dat willen, kunnen we de beveiliging van ons account verder verbeteren, zodat de kans kleiner wordt dat onze gegevens in verkeerde handen vallen. Hoe kunnen we dit doen? Door bepaalde dingen in te stellen.

WhatsApp voor het web: weg uit alle computers

Zoals u weet, stelt WhatsApp zijn gebruikers (Android, iOS, Windows) in staat de instant messaging-dienst vanaf het web te gebruiken. Scan gewoon de QR-code met uw smartphone. Dat is alles. Het probleem (dat veel andere accounts hebben) is wanneer we vergeten uit te loggen uit het systeem. Een vergissing die ons duur kan komen te staan. Vooral als we een openbare PC hebben gebruikt. Iedereen kan bij onze gegevens. In deze gevallen moet je eerst de app van je smartphone openen, naar “WhatsApp Web” gaan en op de optie klikken waarmee je je van alle computers kunt afmelden.

Twee-factorauthenticatie

De twee-factorauthenticatie, die een paar maanden geleden werd geïntroduceerd, is een beveiligingshulpmiddel dat voorkomt dat andere mensen toegang krijgen tot onze account, door alleen ons telefoonnummer te gebruiken. Zoals u weet, heeft de app een verificatiecode nodig om de berichtendienst te activeren, die, indien onderschept, onze gegevens in gevaar kan brengen. De tweestapsverificatie, eenmaal geactiveerd, vereist een 6-cijferige code naast het telefoonnummer. Zonder de PIN is het onmogelijk WhatsApp te gebruiken. Om het in te schakelen, open de toepassingsinstellingen. Klik op “Accounts” en dan op “Tweestapsverificatie”. U moet dan op “Inschakelen” klikken. WhatsApp vraagt je je 6-cijferige beveiligingscode en een e-mailadres in te voeren (waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen).

Bescherm je privacy

De meeste foto’s die je op sociale netwerken plaatst, wil je dat alleen je vrienden ze zien. We vergeten echter vaak dat, tenzij we onze privacy-instellingen wijzigen, ze door iedereen kunnen worden bekeken (en gedownload). Dit geldt ook voor WhatsApp. Als u niet wilt dat iemand uw profielfoto in handen krijgt, moet u maatregelen nemen om te voorkomen dat ze toegang krijgen tot uw foto’s. Hoe doe je dit? Open in de instellingen van de app “Account” en selecteer “Privacy”. Klik in het volgende menu op “Profielfoto” en vervolgens op “Mijn contactpersonen”.

Beveiliging van WhatsApp

Wachtwoorden en biometrische beveiligingssystemen buiten beschouwing latend, is een handige manier om WhatsApp te beveiligen het gebruik van externe toepassingen die als hoofdtaak hebben de toegang tot de Facebook-app te blokkeren. Met de software kunnen gebruikers eenvoudig een code instellen, zonder welke WhatsApp niet kan worden geopend. De systemen zijn erg handig wanneer u bijvoorbeeld iemand uw mobiele telefoon uitleent.

De galerij sluiten

Als u waarde hecht aan uw privacy,

kunt u ook de opslag van foto’s, verzonden en ontvangen via WhatsApp, in de fotogalerij blokkeren. Hoewel het proces een beetje lastig is, kan het een zeer nuttig wapen zijn tegen snuffelaars. Controleer of je Android-smartphone een bestandsbeheerder heeft (op de meeste toestellen is er een vooraf geïnstalleerd) en gebruik die om de map met de WhatsApp-afbeeldingen te zoeken. Zodra je het gevonden hebt, klik je op het + icoontje en maak je het .nomedia bestand. Start je telefoon opnieuw op en de WhatsApp-afbeeldingen zullen uit de galerij verdwijnen.

Waarschuw verdachte links

Dit punt verdient speciale aandacht. Er zijn veel gevaren op WhatsApp. Vaak is de truc die hackers gebruiken dezelfde: een tekst en een link om te openen. De risico’s variëren van phishing tot malware en virussen. Het advies: niet in het aas happen. Klik niet op verdachte links van onbekenden.

Vraag om accountverwijdering

Als u vraagt om uw account te verwijderen, is dat omdat u uw mobiele telefoon bent kwijtgeraakt of omdat iemand hem heeft gestolen. In dergelijke gevallen is het raadzaam je WhatsApp-profiel te deactiveren. De enige manier om dit te doen is een e-mail te sturen naar het bedrijf. Het bericht moet worden gestuurd naar [email protected] met als onderwerp: Verloren/gestolen: deactiveer mijn account, en uw telefoonnummer moet worden toegevoegd. Vergeet niet het nummer voluit in te voeren, volgens de internationale standaard.