Gezichtsherkenning met een gezichtsmasker: Apple heeft de oplossing gevonden

De Face ID van de iPhone valt uit als je een gezichtsmasker draagt, maar Apple heeft een mogelijke oplossing voor het probleem gevonden.

Het uitvoeren van gezichtsherkenning met een gezichtsmasker is niet alleen complex, maar in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Althans tot nu toe, want Apple heeft naar verluidt een oplossing gevonden om de iPhone met Face ID te ontgrendelen zonder het medische apparaat te hoeven verwijderen of je ontgrendelingscode op de smartphone te hoeven invoeren.

Met de komst van de gevreesde coronavirus pandemie is het ontgrendelen van de smartphone via gezichtsherkenning voor velen een nachtmerrie geworden. Het verwijderen van het gezichtsmasker vertraagt niet alleen de werkzaamheden, maar houdt ook een reëel gezondheidsrisico in, met name in kritieke situaties zoals bij het betalen in een supermarkt of het raadplegen van smartphone-inhoud in het openbaar vervoer. Apple’s introductie van een nieuwe ontgrendelingsmodus is dan ook een levensvatbaar alternatief dat een evenwicht vindt tussen gezondheidsveiligheid en de behoefte en wens om je smartphone te blijven gebruiken zoals voor het pandemietijdperk.

Apple, hoe de nieuwe FaceID werkt

Apple’s oplossing voor ontgrendeling met het gezichtsplaatje is een van de functies in de bètaversie van iOS-release 14.5, zoals blijkt uit de Amerikaanse journalist Joanna Stern. Hiervoor wordt de Apple Watch gebruikt, zoals nu al het geval is bij MacBooks.

In dit geval geeft het systeem, zodra de aanwezigheid van de smartwatch is gedetecteerd, toegang tot de laptop zonder dat er een wachtwoord of Touch ID nodig is op de plaats waar de smartwatch is geïntegreerd. Hetzelfde zou gebeuren met de Apple smartphone.

De functie zou echter beperkt blijven tot het ontgrendelen van het scherm van de telefoon. In tegenstelling tot de Face ID-authenticatie zou de Apple Watch-authenticatie geen andere functies mogelijk maken, zoals de goedkeuring van Wallet-transacties. In dit geval blijft het gebruik van gezichtsherkenning of het invoegen van de numerieke code namelijk vaststaan.

Apple FaceID, goed de tweede?

Dit is niet de eerste poging van Apple om zijn gezichtsherkenningstechniek in de covid-fase aan te passen. De 13.5-versie van Apple’s besturingssysteem bevatte een bescheiden wijziging in een poging om de ontgrendeling van je toestel sneller te laten verlopen.

Het geheel is gebaseerd op de detectie van het masker op je gezicht: zodra het wordt herkend, slaat de iPhone de fase van Face ID-herkenning over en toont het je het scherm om de ontgrendelingscode direct in te voeren. Op deze manier kunt u een paar seconden besparen, de seconden die nodig zijn om de gezichtsherkenningsmethode te activeren, die hoe dan ook haar primaire taak niet kon uitvoeren.

De nieuwe methode lijkt echter nog sneller, aangezien deze niet eens de tijd vergt van het handjevol tikken dat nodig is om uw code in te voeren. We zullen dus moeten afwachten wat de voordelen van Apple’s nieuwe functie zullen zijn.