Ionos, Europa’s grootste hostingprovider, wil met het nog jonge merk Ionos Cloud een onafhankelijk alternatief voor het Amerikaanse cloudaanbod neerzetten. Daarbij zal de verkoop en samenwerking met partners worden uitgebreid.
Ionos Cloud is sinds medio mei het zelfstandige merk voor de professionele cloudactiviteiten van hostingprovider Ionos. Het nieuwe merk heeft een duidelijke focus op Infrastructure as a Service (IaaS), dat aanbiedingen omvat zoals Compute Engine, Managed Kubernetes, S3 Object Storage en een Private Cloud powered by VMware.
Domeinen, websites en servers zullen nog steeds onder Ionos.de op de markt worden gebracht. Christian Böing, plaatsvervangend CEO van Ionos, is verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van Ionos Cloud. De reden waarom de provider met het nieuwe merk de cloud business loskoppelt van massahosting, zijn volgens de manager de verschillende doelgroepen en producten. Hij vergelijkt de constructie graag met Amazon en Amazon Web Services (AWS), zegt hij. “Amazon staat boven alles en AWS is voor de cloud business. Qua merkarchitectuur willen we dat op dezelfde manier opbouwen.”
Cloudbusiness heeft focus nodig
Voor professionele cloudklanten betekent de nieuwe merkarchitectuur dat zij alle aanbiedingen zullen vinden op het domein Ionos.cloud, dat al begin dit jaar werd gelanceerd. Deze is ook toegankelijk via Ionos.de. “Uiteindelijk is het echter ons doel dat cloudklanten zich in een ander domein bevinden. En onze resellers en systeemhuispartners die we in het kanaal aan het opbouwen zijn, verwachten natuurlijk dat ze zich daar kunnen registreren en toegang krijgen tot het partnerprogramma en de ondersteuning die speciaal voor hen is,” legt de manager uit. Het nieuwe merk moet op zichzelf kunnen staan en klanten hebben dan ook de mogelijkheid om rechtstreeks naar www.ionos.cloud te gaan zonder de omwegen via Ionos.de.
Geidend platform
Met meer dan acht miljoen klantencontracten is Ionos naar eigen zeggen de leidende Europese en de op één na grootste hostingprovider wereldwijd. De consequente focus van het bedrijf op cloud zal naar verwachting op de langere termijn ook vruchten afwerpen in zijn kernactiviteiten. “Op dit moment bieden wij ons Ionos Cloud Platform vooral aan onze klanten aan, dus aan externe partijen. Maar we werken er ook aan om het ons leidende platform te maken waarop we onze eigen producten bouwen,” legt Böing uit. Ionos wordt zo een klant voor Ionos Cloud, dat intern een zeer heterogene vraag met zich meebrengt.
Het cloudplatform zal hieruit op zijn beurt groeien. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe efficiënter het wordt. In de hostingbusiness zijn er bijvoorbeeld veel verschillende eisen voor een IT-infrastructuur, die “een uitstekend voorbeeld zijn van de eisen die onze externe klanten ook stellen”. Dit is het grote voordeel van deze constellatie: “Onze interne heterogeniteit van platforms is een grote drijfveer voor de uitbreiding van ons cloudplatform.” En de ruimte daarvoor bestaat in tien datacenters in Europa en de VS: “Alle datacenters die we in de Ionos Groep hebben, inclusief het Strato-datacenter, staan tot onze beschikking om daar onze cloud-infrastructuur op te bouwen.”
Uitbreiding van de verkoop
Ionos Cloud ziet nu al succes bij het betreden van de markt, aldus Böing. Terwijl er aanvankelijk een one-size-fits-all verkooporganisatie in de cloud business was, is de verkooporganisatie nu opgesplitst per segment: Voor A- en B-klanten, die hun cloudinfrastructuur en multi-cloudtoepassingen zelf beheren, zijn in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk speciale teams beschikbaar om grote projecten bij klanten ter plaatse uit te voeren. Bedrijven worden ondersteund door Fieldsales en geadviseerd door Professional Services. C-klanten krijgen 24 uur per dag telefonische ondersteuning van vaste contactpersonen.
De service-ervaring van Ionos
Volgens Böing is het niet de bedoeling om wereldwijd klanten te werven voor wie vervolgens niet de juiste ondersteuning kan worden gegarandeerd. De strategie, zegt hij, is om per land uit te breiden: “Wij zien ons voordeel in de nabijheid van de klant en in de één-op-één ondersteuning van verkoop- en cloudconsultants. Dat betekent dat wij een minimumeis stellen aan service en aanwezigheid ter plaatse en per telefoon. Ons doel is niet alleen om overal aanwezig te zijn, maar ook om de personeelsstructuur daarachter op te bouwen. Wij willen zorgen voor een consequent perfecte service-ervaring voor de klant.”
Böing onthult ook dat Ionos Cloud al geleidelijk contracten afsluit met grote Duitse systeemhuizen, bijvoorbeeld met Bechtle en Dataport. Ook hier ziet hij duidelijke voordelen: “De meeste bedrijven werken met een systeemhuis. De systeemhuizen bieden een uniek voordeel omdat zij de IT-infrastructuur en de behoeften van hun klanten zeer goed kennen en met hen in een adviserende rol optreden. Het kan en zal niet onze ambitie zijn om te concurreren met de systeemhuizen. Integendeel, wij zien een grote toegevoegde waarde wanneer ons bedrijf indirect wordt verkocht, omdat dan de bijbehorende dienst wordt aangeboden.” Toch is Böing er heel duidelijk over dat er alleen contracten met het kanaal zijn als op de achtergrond de bijbehorende middelen zijn opgebouwd, d.w.z. verkoop, cloud-consultants en hardware.
Claudio Serrano is sinds november 2019 als Head of Field Sales en Channel Sales verantwoordelijk voor de partnerbusiness bij Ionos. Tot dan had Serrano acht en een half jaar bij de fabrikant HPE gewerkt, onder meer als Partner General Manager. Daarvoor werkte hij bij systeemhuis Cancom, waar hij verantwoordelijk was voor managed services.
Aanvullende informatie
Achtergrond van Ionos en Ionos Cloud
De wortels van Ionos gaan meer dan 20 jaar terug. Sinds de in Montabaur gevestigde marketingdienstverlener 1&1 in 1998 een meerderheidsaandeel verwierf in de in Karlsruhe gevestigde hostingpionier Schlund+Partner, ontwikkelt en verkoopt het bedrijf webhosting- en later cloudinfrastructuurdiensten. Lange tijd stond het merk 1&1 Internet voor dit bedrijf. Vandaag de dag heeft de provider, die tien datacenters in Duitsland, Europa en de VS exploiteert, twaalf miljoen actieve domeinen en acht miljoen klantcontracten.
Het merk Ionos is in oktober 2018 ontstaan door de fusie van 1&1 Internet en de Berlijnse IaaS-provider Profitbricks, waarin de 1&1-moeder United Internet sinds 2010 een belang had en dat het in 2017 volledig overnam. 1&1 Ionos werd in september 2019 Ionos by 1&1, een merk waaronder de provider tot mei van dit jaar alle webhosting- en clouddiensten verkocht die afkomstig waren uit zowel de voormalige 1&1- als Profitbricks-portefeuilles.
Op 13 mei 2020 lanceerde het bedrijf het merk Ionos Cloud, dat zich richt op professionele cloudgebruikers met IaaS-aanbiedingen die zijn ontwikkeld door Profitbricks. Als Chief Sales & Marketing Officer nam Christian Böing, tevens Deputy CEO van Ionos, de taak op zich om het nieuwe merk in de markt te zetten. De cloud business heeft een focus nodig, maar “ook een bestuur dat zich er verantwoordelijk voor voelt”, zo motiveert de manager de nieuwe merkstructuur. Böing was sinds oktober 2018 als Chief Revenue Officer verantwoordelijk voor 1&1 Ionos. Böing is sinds 2012 ook CEO van de Berlijnse hoster Strato, die in 2017 werd overgenomen door United Internet.
Arthur Mai is nu als Chief Marketing Officer (CMO) verantwoordelijk voor het merk Ionos, waaronder het massahostingaanbod op de markt wordt gebracht. Naast Böing en Mai bestaat de directie van Ionos uit: CEO Achim Weiß, COO Hüseyin Dogan, Chief Customer Officer (CCO) Martin Endreß, CTO Hennig Kettler en CFO Matthias Steinberg.
Differentiatie van hyperscalers en concurrenten
Een ander voordeel van Ionos Cloud is de gebruiksvriendelijkheid van het platform, dat een intuïtieve bediening met grafische tools mogelijk maakt. Anderzijds, zo benadrukt Böing, is Ionos Cloud er niet op uit om “de breedte van de diensten die onze concurrenten hebben, te imiteren”. In de kern van de cloud- en IaaS-activiteiten is de provider echter wel degelijk in staat om “een performant platform aan te bieden. En dat tegen een zeer, zeer goede prijs-prestatie verhouding. Dat is onze sterke USP. Wij willen een performant en tegelijk kostenefficiënt alternatief bieden voor basistoepassingen.”
De plaatsvervangend CEO benadrukt ook dat Ionos Cloud uiterst eerlijk is tegenover zijn klanten: “Er is geen enkele vendor lock-in, en we gebruiken open source.” De klant kan op elk moment workloads naar de cloud brengen en virtuele machines uitschakelen, zegt hij, zonder problemen om hun gegevens er weer uit te halen. Voor Böing betekent eerlijkheid ook een eenvoudige, transparante prijsstelling. “Onze klanten begrijpen te allen tijde en bij elke factuur precies wat ze kunnen verwachten en waar ze voor betalen.” Last but not least wijst hij erop dat Ionos een Europese onderneming is en dus niet onder de Amerikaanse wetgeving valt: “Gevoelige gegevens horen niet thuis in een Amerikaanse cloud. Daarom zien wij onszelf als het Europese cloud-alternatief.”