Ionos neemt belang in Big Data start-up Stackable

De hosting- en cloudprovider Ionos heeft een belang van 25 procent genomen in de start-up Stackable. De Noord-Duitse specialist houdt zich bezig met de analyse van big data. Beide bedrijven zijn consortiumpartners in het Gaia-X cloud-initiatief.

In het kader van een strategisch partnerschap heeft Ionos een belang genomen in Big Data-specialist Stackable. De hosting- en cloudprovider met hoofdkantoor in Montabaur heeft nu 25,1 procent van de aandelen in handen van het jonge bedrijf, dat in 2020 werd opgericht in Wedel bij Hamburg. Stackable heeft een open-source platform ontwikkeld voor het analyseren en verwerken van grote hoeveelheden gegevens. De technologie kan zowel on premises als in de cloud worden gebruikt en is daarmee geschikt voor hybride scenario’s.

Ionos gebruikt het Big Data-platform al voor interne toepassingen en is van plan om in het komende jaar een managed Stackable-dienst aan klanten aan te bieden, zo meldt Achim Weiß, CEO van de hostinggigant. “Met onze investering zorgen we ervoor dat Ionos een sterke positie heeft in de groeiende Big Data-markt.” Omdat open source-software centraal staat in het aanbod van beide bedrijven, passen ze volgens Weiß uitstekend bij elkaar.

Daar komt nog bij dat beide bedrijven staan voor gegevenssoevereiniteit, voegt Sebastian Amtage, CEO van Stackable, hieraan toe. “Het is voor ons bijzonder belangrijk dat wij in Ionos een partner hebben gevonden die net als wij zijn wortels in Duitsland heeft.” De hostingprovider en de big data-specialist werken ook samen in het kader van het Europese cloud-initiatief Gaia-X. Zij zijn bijvoorbeeld consortiumpartners in het Marispace-X-project, dat wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken. Het project is gericht op het bouwen van een maritiem IoT-platform dat kan worden gebruikt voor het verzamelen, beheren en analyseren van gegevens van de oceanen.

Infrastructure as Code

Stackable is opgericht door bedrijfsinformatici Sönke Liebau en Lars Francke, die naast Amtage deel uitmaken van het managementteam van het bedrijf als Chief Product Officer (CPO) en Chief Technology Officer (CTO). Het platform is een gratis en open distributie van verschillende open-sourceprojecten voor Big Data. De software is gebaseerd op het Infrastructure as Code (IaC)-concept en ondersteunt dus geautomatiseerde implementatie en DevOps-processen. Dit moet het voor gebruikers gemakkelijker maken om het dataplatform in hun IT-infrastructuur te integreren.