Praten met veel potentiële klanten via een gevestigd platform op het internet – zo zou men het leidmotief van platformeconomieën kunnen omschrijven. De ECM-fabrikant D.velop is hier momenteel mee bezig en maakt een succesvolle start.
Softwareleveranciers zetten steeds vaker platforms op voor ontwikkelaars, zodat deze SaaS-applicaties en apps kunnen ontwikkelen en verkopen op basis van de oplossingen van de betreffende fabrikant. ECM-leverancier D.velop is vorig jaar op de kar gesprongen. Vertegenwoordigers van het bedrijf ontmoetten op het jaarlijkse partnerevenement nu ongeveer 280 partners, waaronder die uit de “klassieke” gebieden van “verkoop en advies”, “OEM’s” – d.w.z. white-labelling partners in de ISV-omgeving -, technologiepartners – dit zijn voornamelijk interfacepartners – en die uit de jongste partnercategorie van het bedrijf, de app-bouwers.
Applicaties en gespecialiseerde toepassingen
Mike Brömmelstrote, Senior Business Development Manager Partner & Alliances bij het bedrijf legt uit: “App-bouwers maken applicaties en gespecialiseerde toepassingen die op het D.velop Platform op de markt kunnen worden gebracht. Naast complete stand-alone apps worden ze meestal ook gedockt op een basisapplicatie van ons in de zin van een add-on, bijvoorbeeld D.velop Documents – onze ECM-software uit de cloud.” Van de 50 nieuwe partners op het evenement kwamen er veel uit de app-bouwsector, zegt Brömmelstrote, wat ook de strategische richting van het bedrijf weerspiegelt: “In de D.velop-kosmos kunnen ze potentieel meer dan 10.000 klanten en 2,4 miljoen gebruikers vinden door marketing via ons platform.”
“Kleine ingekapselde specialiteiten”
Het programma omvatte breakouts over trendonderwerpen en, in sommige gevallen, parallelle sessies over technologieën en oplossingen. “Digitalize or Die – If you don’t digitise now, you leave value creation to others” was de keynote titel van innovatie expert Philipp Depiereux. In een keynote speech over de strategische koers die is uitgezet, verantwoordde CEO Mario Dönnebrink (foto) de oriëntatie van het bedrijf op de platformeconomie. Brömmelstrote vatte samen: “Alle betrokkenen profiteren van de omzet in marketing. Een deel vloeit naar ons als platformbeheerder en leverancier van de basissoftware, maar het grootste deel gaat naar de partnersector.” Tot 70 procent wordt doorgegeven aan de app-bouwer. “Tot” omdat hiervan nog een deel wordt afgetrokken voor de verkooppartner als deze de software aan klanten heeft bemiddeld.
Stefan Olschewski, Senior Manager Corporate Communications legt de aard van de add-ons uit: “Het gaat – zo u wilt – om kleine ingekapselde specialiteiten die onze basistoepassingen aanvullen.” Eén partner biedt bijvoorbeeld een app voor contractbeheer te koop aan, die onder meer gaat over het digitaal invoeren van contracten, het beheer van deadlines, herindieningsdata en het audit-proof archiveren van contractdocumenten in de cloud.
Binnenstappen in de platformeconomie
D.velop is sinds mei 2019 online met het app-platform en er worden momenteel zo’n 20 apps aangeboden. Meer dan 70 andere zitten momenteel in de pijplijn, aldus het bedrijf. De focus lijkt vruchten af te werpen, want de bedrijfsresultaten voor 2019 zijn positief. Zo steeg de totale omzet van de D.velop Groep tot een voorlopig bedrag van 76,6 miljoen euro. “Op het gebied van ‘Cloud en SaaS’ groeide de omzet van D.velop AG met 148 procent. Basiseffecten spelen hier zeker een rol, maar de richting en oriëntatie van veel klanten naar het SaaS- en abonnementsmodel is duidelijk zichtbaar,” zegt Olschewski.
Mike Brömmelstrote vat samen: “Onze partners kunnen de veranderende tijden richting SaaS, cloud en abonnementen via ons platform volgen.” D.velop biedt ook begeleidende opleidingen aan en vergemakkelijkt zo de intrede in de platformeconomie.