Van 3,5-inch diskettes naar terabytes in de cloud

26 jaar geleden installeerde Dr Michael Berger, Managing Director bij DocuWare, Linux met 100 3,5-inch diskettes. Berger heeft voor de toekomst een hoge mate van automatisering voor ogen en gaat ervan uit dat terabytes een verhoudingsgewijs kleine eenheid van opslag zullen zijn.

Wat komt er spontaan in je op als je denkt aan IT in de afgelopen 25 jaar?

Berger: Dat ik in 1993 mijn eerste emailadres kreeg en daar waanzinnig trots op was. Kort daarna kreeg ik mijn eerste laptop – hij was enorm en zwaar in vergelijking met de notebooks van vandaag, met een karig binnenwerk en een klein scherm, maar in die tijd iets bijzonders. Een mobiele telefoon vervolledigde mijn “moderne” IT-uitrusting bij Siemens Corporate Technology in de jaren ’90. Vrij omvangrijk, alleen cijfers konden worden weergegeven, geen camera en 64 KByte geheugen voor toepassingen. Vandaag is het bijna onvoorstelbaar voor mij dat ik 26 jaar geleden Linux installeerde met 100 3,5 inch diskettes met elk 1,4 MByte. Nu slaan we terabytes aan gegevens op in de cloud.

Wat voor toekomstvisie heeft u voor IT in 10 jaar?

Berger: Ik ben ervan overtuigd dat toepassingen steeds eenvoudiger te implementeren en te integreren zullen zijn. De gebruiker hoeft zich nergens meer zorgen over te maken omdat het systeem voor zichzelf denkt. Vandaag spreken we over processen die gemakkelijk te automatiseren zijn, over 10 jaar zullen ze automatisch lopen en handelen naargelang van de situatie zonder dat manuele tussenkomst nodig is. Veel bedrijven hebben nog twijfels over de cloud, over tien jaar zullen er nauwelijks nog on-premisesystemen over zijn. En terabyte zal een kleine opslageenheid zijn.