Wat is VSync?

VSync (of V-Sync) is de afkorting voor verticale synchronisatie. Het beïnvloedt de grafische kaart en dus indirect de beeldstabiliteit als updates interfereren tijdens de opbouwfase van het beeld.

Verticale synchronisatie is een functie die de gebruiker naar behoefte kan activeren of ook deactiveren. Dit kan bijzonder belangrijk zijn bij het spelen van spelletjes op een PC. Dit komt omdat de updates die het hoofdgeheugen en het grafisch geheugen herhaaldelijk uitvoeren, gewoonlijk niet dezelfde kloksnelheid hebben. Als gevolg daarvan kan het beeld gaan trillen, vervormd raken of met vertraging worden opgebouwd.

VGA-chips en verticale synchronisatie

VGA is de afkorting van Video Graphics Array. Het is een computertechnologienorm die onder meer van invloed is op de beeldresolutie en de frequentie van herhalingen. Moderne grafische kaarten zijn compatibel met deze standaard. VGA-chips van oudere generaties hadden de gewoonte de beeldstroom te doen stagneren tijdens het laden, omdat het nieuwe laden voorrang kreeg. Verticale synchronisatie levert alleen gegevens aan het grafisch geheugen wanneer deze reeds in het hoofdgeheugen van de PC zijn berekend. Op deze manier kan de beeldkwaliteit constant worden gehandhaafd.

EnableVSync individually

De grafische kaart heeft soms een snelheid die een spel mogelijk kan vervormen. Hier kan de verticale synchronisatie VSync optimaal worden ingesteld. VSync kan onder andere de helft van de adaptieve vernieuwingsfrequentie bieden, wat voor overtuigende beeldstabiliteit kan zorgen. Dit wordt ingesteld in het stuurprogramma van de grafische kaart. De verversingsfrequentie van de monitor wordt dus beperkt en games worden zonder schokken en barsten weergegeven.