Hardware aankoop voor de PoS bij Aetka

Aetka heeft zijn dienstenportfolio speciaal voor de Point of Sale (PoS) uitgebreid. Met de “Aetka Hardware Ankauf” (AHA) biedt de gespecialiseerde handelssamenwerking haar wederverkopers nu de mogelijkheid om gebruikte smartphones van hun klanten op een ongecompliceerde manier te kopen.

Als je een nieuwe smartphone koopt, verdwijnt het gebruikte toestel meestal in een la. In de loop der jaren hebben gebruikte smartphones zich opgestapeld in de laden van Duitsland – meer dan 100 miljoen, volgens de digitale vereniging Bitkom. Met de nieuwe dienst “Aetka Hardware Ankauf” (AHA) biedt de Komsa-dochter haar gespecialiseerde detailhandelpartners de mogelijkheid om juist deze gebruikte smartphones van hun klanten op een ongecompliceerde manier te kopen. Volgens het bedrijf onderscheidt de AHA-dienst zich van de concurrentie doordat Aetka-resellers – in tegenstelling tot andere online aankoopplatforms – onmiddellijk geld ontvangen voor de gebruikte toestellen. Ook is er de mogelijkheid om te profiteren van kortingen bij nieuwe aankopen of contracten.

Eenvoudig aankoopproces aan de balie

“Met ‘Aetka Hardware Ankauf’ hebben we afgezien van alles wat onze partners of eindgebruikers zenuwen kost bij andere aanbieders: Omslachtige analysestappen bij de evaluatie van het apparaat, een voorlopige aankoopprijs die vaak verandert nadat de provider het heeft beoordeeld, en lange wachttijden tussen het insturen van het apparaat en het ontvangen van het geld,” zegt Katja Förster, Chief Marketing Officer en bedrijfswoordvoerder bij Aetka.

Het aankoopproces moet zich dus vooral door zijn eenvoud onderscheiden van andere online aankoopplatforms. Een wederverkoper moet bij de aankoop van een gebruikte smartphone de volgende drie stappen controleren:

  • kan het apparaat worden aangezet,
  • vertoont het geen significante mechanische schade,
  • en zijn de apparaatvergrendelingen gedeactiveerd.

Na een succesvolle smartphonecheck kan de wederverkoper volgens Aetka zijn klant onmiddellijk een bindende prijs aanbieden, het bedrag op verzoek uitbetalen of het in een offerte voor een nieuw toestel of een nieuw contract opnemen.

Het proces is ook opzettelijk eenvoudig gehouden. Het aangekochte apparaat kan via het goederenbeheersysteem Easyfilius of via een aanmeldingsformulier in het inkoop- en serviceportaal Karlo worden ingevoerd, of samen met andere aankopen worden opgehaald en twee keer per maand gratis naar het hoofdkantoor van Komsa in Hartmannsdorf worden gestuurd. Daartoe levert de gespecialiseerde handelssamenwerking snelheffingsetiketten en kartonnen dozen. De creditnota moet binnen drie dagen na ontvangst worden opgesteld. Volgens Aetka zal de waarde van de prijslijst die geldt op het ogenblik van de aankoop (afhaling door partner) worden terugbetaald.

De nieuwe dienst werd ontwikkeld in samenwerking met de Komsa-dochter Revived Products. Het bedrijf voor tweedehands goederen zal ook met onmiddellijke ingang de volledige verwerking en afhandeling in de hoofdvestiging van Komsa overnemen. Het bedrijf neemt ook de verantwoordelijkheid op zich voor de volledige verwijdering van de gegevens op de oude apparaten. Volgens de gespecialiseerde handelscoöperatie kunnen wederverkopers hun klanten op die manier het wissen van gegevens garanderen.

Geen vast margemodel

De gespecialiseerde handelscoöperatie heeft bewust afgezien van een vast margemodel voor de AHA-dienst: “We wilden het proces zo slank en eenvoudig mogelijk houden en onze partners de vrijheid geven om zelf te beslissen hoeveel van de aankoopprijs ze aan hun klanten doorberekenen of in een nieuw aanbod inprijzen”, benadrukt Förster. Dit is ook de reden waarom al het reclamemateriaal dat Aetka onder het label “Wir kaufen`s an” aan haar partners ter beschikking stelt voor marketing aan de kassa en op het web op maat kan worden gemaakt.

Verdere informatie

Geïnteresseerde detailhandelaren kunnen zich via hun accountmanager, een inschrijfformulier in Karlo of een e-mail naar [email protected] aanmelden voor de nieuwe dienst en er nu al actief mee rekenen in de eindejaarsbusiness.

Parallel hieraan werkt het hoofdkantoor van Aetka al samen met fabrikanten en netbeheerders aan inkoopacties die het onderwerp extra moeten voeden.