Detailhandelaar doet verslag van ervaringen met de Ebay-marktplaats Aetka

Het hoofdkantoor van de gespecialiseerde handelscoöperatie Aetka heeft een strategie bedacht om internetkopers naar de stationaire winkels te halen. Onderdeel van dit idee is, onder andere, een merkwinkel op Ebay. Aetka-verkoper Hans Jörg Degen vertelt over zijn ervaringen.

IT-BUSINESS vroeg Aetka-verkoper Hans Jörg Degen uit Niederzissen in het Rijnland of het concept echt werkt. Degen is sinds december 2013 proefpartner in het project “Aetka Online Marketplace” op Ebay.

ITB: Wat was voor u de doorslaggevende factor om u al in de pilotfase bij de Ebay-marktplaats aan te sluiten?

Degen: Als stationair handelaar kun je je niet afsluiten voor de nieuwe markten. Mijn doel is niet om enorme omzetten te genereren met klanten van over de hele wereld, maar om lokale klanten aan mij te binden.

ITB: Werkt het echt om potentiële kopers van internet naar de winkel te halen?

Degen: Ja. Ik had een speciale “aha” ervaring kort nadat de winkel was gelanceerd tijdens het kerstseizoen. Een klant kwam een dag voor kerstavond met spoed een cadeau nodig hebben: hij drukte op afhalen in de winkel op de Ebay-marktplaats, zodat hij het cadeau op tijd in handen had – natuurlijk hebben we het mooi voor hem ingepakt. In een ander geval bestelde een oudere klant een nachtlevering. Hij wilde de eenheid zelf installeren, maar had een paar problemen en belde ons. Wij konden hem helpen en sindsdien bestelt hij bij ons.

ITB: U hebt ook zakelijke klanten die via Ebay bij u kopen. Waarom kiezen bedrijven voor deze manier?

Degen: Een van mijn zakelijke klanten gaf me de volgende feedback: “Ze zijn misschien niet de goedkoopste, maar achter hun merkwinkel zit een gespecialiseerde dealer. Daarom vertrouwen wij erop dat wij in geval van een probleem hulp van hen krijgen.” Ook belangrijk voor zakelijke klanten is de lokale nabijheid van hun hoofdkantoor, maar ook onze productgarantie.

ITB: Ging de lancering van de Ebay-shop zo gemakkelijk als Aetka zegt?

Degen: Aan het begin van de proeffase was ik erg sceptisch. Ik heb al eens een webshop gehad, die zeer onderhoudsintensief was. Natuurlijk waren er in het begin van dit project ook een paar struikelblokken, maar de aansluiting van het Filius merchandise management systeem op de Ebay markt werkt zeer goed. Bovendien is er een uitstekende ondersteuning vanuit het hoofdkantoor van Aetka. Met de interface naar het Aetka-magazijn kan ik met één druk op de knop mijn assortiment uitbreiden of verzending direct vanuit het magazijn in gang zetten. Ik kan alleen maar zeggen: ik heb de gok gewaagd en ik ben tevreden.