Identiteitsdiefstal in het thuiskantoor

IT-beveiliging beschermt niet alleen gegevens en alle systemen waarmee informatie wordt verwerkt, gebruikt en opgeslagen, maar ook de identiteit van de gebruiker. Het IT BUSINESS panel toont de stand van zaken op de markt voor identity en endpoint oplossingen.

Het is het beste om webcams te maskeren! Iedereen heeft zeker van dit advies gehoord, en beroemdheden zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg lijken het op te volgen. Tenslotte is het voor hackers tegenwoordig makkelijk om een webcam te hacken. Privacy kan zeker beschermd worden door een stuk papier.

Er is echter meer voor nodig om de identiteit online te bewaren. Vooral in het thuiskantoor. Omdat te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus, hebben veel werkgevers hun werknemers naar hun thuiswerkplekken gestuurd. En volgens een studie van Eset over de “Verandering in de wereld van werk als gevolg van Corona” wil de meerderheid van de werknemers ook na de crisis ten minste gedeeltelijk vanuit hun thuiskantoor werken.

Dit vereist een passende beveiliging, vooral als het gaat om digitale identiteiten en eindapparaten. Dit wordt gewaarborgd door endpointbescherming en oplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer (IAM). Deze oplossingen hebben een vaste plaats op de markt veroverd: Voor 90 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten spelen deze twee segmenten een belangrijke rol in hun bedrijf.

Nieuwe technologieën in het bijzonder dragen bij tot de optimalisering van identiteitsoplossingen. Geïntegreerde machineleerfuncties helpen bijvoorbeeld bij het aanmaken en onderhouden van rekeningen en machtigingen en waarschuwen in geval van problemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 55 procent van de ondervraagde ICT-resellers en systeemintegratoren nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en beveiligingsautomatisering als “belangrijk” beoordeelt. Van hen vindt 29 procent ze zelfs “zeer belangrijk”.

In termen van digitalisering heeft de Corona-crisis voor een impuls gezorgd. Nu er meer gebruik wordt gemaakt van online diensten, clouddiensten en oplossingen voor werken op afstand, neemt ook de behoefte aan beveiligingsoplossingen toe. Maar veel bedrijven beschikken niet over de middelen om hun IT-systemen, gegevens, toepassingen en gebruikersaccounts te beschermen. Zij nemen daarom hun toevlucht tot Managed Security Services (MSS).

Hoewel MSS steeds populairder worden in het kanaal, boeken de ondervraagde ICT-resellers en systeemintegratoren slechts mondjesmaat omzet met IAM- en Enpoint Protection-oplossingen. Vooral omdat slechts 14 procent van de ondervraagde partners de omzet met beheerde diensten als “hoog” beoordeelt in verhouding tot de totale omzet in dit segment. 28 procent beoordeelt het zelfs als “laag”.

Beveiliging

In-house beveiliging of service? De deelnemers aan de enquête genereren inkomsten met verschillende inzetmodellen. De meeste business wordt door 57 procent van de ondervraagde fabrikanten en distributeurs gegenereerd met de cloud. Dit geldt slechts voor 38 procent van de ondervraagde ICT-speciaalzaken en systeemintegratoren. Bij deze laatste staat het on-premises gebruiks- en licentiemodel voor endpoint protection en IAM op de eerste plaats met 57 procent.

Voor 52 procent van de ondervraagde fabrikanten en distributeurs staat dit aanbod ook centraal in de bedrijfsvoering. Beheerde diensten zijn de activiteit van 42 procent van de ondervraagde ICT-wederverkopers en systeemintegratoren, maar slechts 36 procent van de fabrikanten en distributeurs. 35 procent van de ondervraagde partners en 47 procent van de fabrikanten en distributeurs maken winst met hybride modellen.

Uitdaging: IT-beveiliging

Een basisvereiste voor elk bedrijf is effectieve IT-beveiliging. Dit varieert van de bescherming van afzonderlijke bestanden tot de beveiliging van datacentra en clouddiensten. Cyberaanvallen zijn echter steeds moeilijker te beheersen. Voor de deelnemers aan de enquête is de grootste uitdaging op het gebied van bedrijfsbeveiliging het gebrek aan beveiligingsbewustzijn bij het personeel (ICT-wederverkopers/systeemintegratoren 71 %; distributeurs/fabrikanten 57 %). 57 procent van de ondervraagde systeemintegratoren ziet de GDPR als een belemmering. Dit standpunt wordt gedeeld door slechts 42 procent van de ondervraagde distributeurs/fabrikanten. De laatsten geven met 47 procent de voorkeur aan mobiliteit. Over apparaatdiversiteit en IoT/ OT als risico’s zijn de deelnemers het eens.

Oplossingen voor de toekomst

Over de vraag van welke beveiligingsoplossing men in de toekomst de grootste groei mag verwachten, zijn de deelnemers aan de enquête het eens: op de eerste plaats staat Identity & Acess Management (ICT-wederverkopers / systeemintegratoren 64%; distributeurs / fabrikanten 52%), gevolgd door Endpoint Protection-oplossingen voor de beveiliging van werkstations en servers (53%; 47%). Hoewel mensen zeker altijd fouten zullen maken, zien de deelnemers aan de enquête slechts een geringe vraag naar bewustzijnstraining voor werknemers (32%; 21%) in de toekomst.

U kunt meer resultaten van het IT BUSINESS-panel vinden in de afbeeldingengalerij:

.