Netwerken op alle niveaus

Technologieën van het Internet of Things (IoT) maken het mogelijk virtuele en fysieke objecten met elkaar te verbinden. Met name industriële bedrijven maken er gebruik van om hun activiteiten te optimaliseren. Het IT BUSINESS-panel laat zien welke rol het IT-kanaal hierin speelt.

Samenwerken, communiceren, netwerken: de infrastructuur wordt steeds complexer en het Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk dat informatie- en communicatietechnologieën met elkaar samenwerken. Bovenal vormen cloud- en edge-computing een essentiële basis voor de networking of things.

En het potentieel hier is enorm. Intussen hebben ook industriële en aanverwante bedrijven de voordelen van het ivd ingezien. Volgens marktonderzoekers van ISG is edge computing een van de snelst ontwikkelende IoT-segmenten, met een jaarlijkse groei van meer dan 30 procent. Maar ook in Duitsland komt het industriële IoT (IIoT) in een stroomversnelling. Volgens de resultaten van een studie van IDC heeft een vierde van de ondervraagde bedrijven zijn eerste ivd-projecten al geïmplementeerd en is 47 procent bezig met het plannen en evalueren van nieuwe projecten. De vooruitzichten zijn dan ook goed.

Deze veronderstelling wordt ook bevestigd door de resultaten van het IT BUSINESS panel. Want 54 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten beoordeelt IIoT als “zeer belangrijk” voor hun bedrijf. Negen procent beoordeelt het onderwerp als “belangrijk”. Geen van de respondenten vindt het irrelevant. De ondervraagde ICT-wederverkopers en systeemintegratoren zien het ook zo: 49 procent beoordeelt IIoT als “belangrijk” voor hun bedrijf. En dat terwijl het kanaal nog geen grote rol speelt in veel onderdelen van het industriële IoT.

Het kanaal wordt vooral belangrijk waar specifieke competenties vereist zijn, zoals bij de aanleg van netwerken. Aangezien systeemhuizen en IT-dienstverleners in de planningsfase van IIoT-projecten vaak samenwerken met de gespecialiseerde afdelingen van de klant, is de consensus van alle kanaalspelers belangrijk.

En volgens de resultaten van het IT BUSINESS-panel lijkt deze consensus grotendeels juist te zijn. Op de vraag hoe tevreden ICT-resellers en systeemintegratoren zijn over de ondersteuning die zij van fabrikanten en distributeurs krijgen, beoordeelt 71 procent de ondersteuning als “gemiddeld”. Trouw aan het Zwabische spreekwoord “Niet gescholden is geprezen genoeg”.

Focus op 4.0

De projecten in de IIoT-omgeving zijn divers. Daarom verschilt ook de zakelijke focus van de deelnemersgroepen. Op de eerste plaats bij de ondervraagde ICT-speciaalzaken / systeemintegratoren staat netwerktechnologie met 60 procent, gevolgd door beveiliging & compliance. Deze twee gebieden worden ook bediend door 70 procent van de ondervraagde distributeurs en systeemintegratoren. Hun zakelijke focus ligt daarentegen vooral op edge devices (90 %) en cloud (75 %), die respectievelijk slechts door 28 en 35 procent van de partners worden aangeboden. Op de derde plaats bij distributeurs/fabrikanten staat data-analyse met 68 procent. Slechts 30 procent van de partners bestrijkt dit gebied. Verrassend genoeg is sensortechnologie alleen een zakelijke focus voor distributeurs en fabrikanten.

Hindernissen bij IIoT-projecten

In IIoT-projecten is samenwerking tussen het kanaal en de gespecialiseerde afdeling van de klant belangrijk. Er zijn echter veel hindernissen. 30 procent van de ondervraagde ICT-wederverkopers / systeemintegratoren ziet beveiligingsproblemen als het grootste obstakel. Deze mening wordt gedeeld door 25 procent van de ondervraagde distributeurs en fabrikanten. De laatsten beschouwen het gebrek aan technologische kennis bij de klanten als de grootste hinderpaal (45 %). Deze mening wordt ook gedeeld door 21 procent van de partners. 28 procent van hen en 18 procent van de distributeurs/fabrikanten denken dat klanten de complexiteit van IIoT onderschatten. Interessant is dat vrijwel geen van de deelnemende groepen de rijpheid van de technologie als onvoldoende beschouwt en dus als een belemmering voor projecten van klanten.

Alles in de cloud

De cloud vormt een fundament voor het IoT. 58 procent van de ondervraagde ICT-resellers / systeemintegratoren werkt met Microsoft Azure. Slechts 50 procent van de ondervraagde distributeurs/fabrikanten doet dit. Hun eerste keuze is Amazon Web Services (55 %). Daarentegen vertrouwt slechts 20 procent van de partners op AWS. IBM Cloud en Google Cloud Platform zijn ook populairder bij de ondervraagde fabrikanten/distributeurs (48 % en 44 %) dan bij ICT-wederverkopers en systeemintegratoren (17 % en 10 %).

U kunt meer resultaten van het IT BUSINESS-panel vinden in de afbeeldingengalerij: