Complete gids voor het openen van een ZIP-bestand

Het ZIP-bestand is een gratis gegevenscompressieformaat dat een of meer documenten bevat. Om er een te openen, hoeft u slechts een paar eenvoudige stappen uit te voeren.

Op je werk, lekker achter je bureau, ontvang je een belangrijke e-mail met cruciale documenten waarop je hebt gewacht! Je probeert ze normaal te openen door erop te klikken, maar het bijgevoegde bestand wil niet openen – het is een ZIP-bestand. Wat betekent dit? Maak je geen zorgen, het is een van de meest gebruikte archiefformaten, en in deze eenvoudige gids leer je hoe je ZIP-bestanden snel en gemakkelijk uitpakt, zodat al je documenten slechts een klik verwijderd zijn!

Wat is een ZIP-bestand?

Om met een ZIP-bestand om te gaan, moet je eerst weten waar je mee te maken hebt. Het is een reeks documenten (in dit geval de documenten waarop u met smart hebt gewacht) die – om ze allemaal samen via bestandsuitwisselingsdiensten, e-mail of elektronische media te kunnen verzenden – moeten worden gecomprimeerd. Wat betekent dit? Bestanden comprimeren betekent dat er een nieuw bestand wordt aangemaakt – ons ZIP-bestand – waarin de te delen bestanden worden geplaatst, verzameld en teruggebracht tot een minimaal aantal bytes, zodat ze weinig ruimte in beslag nemen en sneller en gemakkelijker kunnen worden overgedragen.

Hoe open ik het ZIP-bestand?

Nadat we hebben ontdekt wat een ZIP-bestand precies is, verschuift onze belangstelling naar “hoe open ik het door de documenten die het bevat eruit te halen?”. Zoals met alle computerbewerkingen – zelfs de eenvoudigste – zijn er verschillende manieren om ZIP-bestanden te openen.

ZIP-bestanden openen met Windows

Het maken van ZIP-bestanden is een native functie van de Windows-processor, dus als u met de rechtermuisknop op het ZIP-bestand klikt, wordt een uitklapmenu geopend waarin de tweede optie van boven “alles uitpakken” is. Alles wat je nu nog moet doen is de bestemming van de bestanden kiezen (het is aanbevolen om altijd het bureaublad te kiezen) en je bent klaar! Met deze elementaire handeling kunt u de ZIP-bestanden uitpakken en zijn de originele bestanden onmiddellijk beschikbaar om te raadplegen, gescheiden en in hun oorspronkelijke grootte.

ZIP-bestanden openen met iOS

Hoewel het maken van ZIP-bestanden geen native iOS-functie is, is het openen van dit type gecomprimeerd bestand net zo gemakkelijk en snel voor iMac-bezitters. Door met de rechtermuisknop op het ZIP-bestand te klikken, wordt een uitklapmenu geopend waarin u “Openen” kunt selecteren. Hiermee wordt automatisch de toepassing Compression Utility gestart (een hulpprogramma dat standaard beschikbaar is), waarin u de gedecomprimeerde bestanden kunt bekijken en vervolgens openen.

Alternatieve toepassingen voor het openen van een ZIP-bestand

Aternatief zijn er programma’s voor het openen van ZIP-bestanden die gemakkelijk van internet kunnen worden gedownload. De beste zijn 7-Zip voor Windows, een volledig gratis programma waarmee u in een paar klikken de bestanden in het ZIP-bestand kunt uitpakken, bekijken, openen en bewerken, en iZip Archiver voor iOs, een gratis toepassing die u gemakkelijk kunt downloaden uit de App Store en waarmee u bewerkingen kunt uitvoeren in het ZIP-bestand zonder dat u de bestanden hoeft uit te pakken.

Nu u over alle juiste hulpmiddelen beschikt om een ZIP-bestand uit te pakken en te openen, zijn de documenten waarop u hebt gewacht volledig beschikbaar, slechts één klik verwijderd!