Met helium gevulde 10 TB harde schijf van Seagate

Na HGST gebruikt nu ook Seagate het edelgas helium voor de vulling van de 10 TB Enterprise Capacity HDD. De 8 TB HDD voor NAS-apparaten, die ook werd voorgesteld, maakt nog gebruik van conventionele luchtvulling.

Seagate heeft de 10 TB Enterprise Capacity geïntroduceerd, de eerste 10 TB harde schijf in de geschiedenis van het bedrijf, en is daarmee op gelijke hoogte gekomen met HGST. HGST had in juni 2015 al de eerste HDD van 10 TB op de markt gebracht met de Ultrastar Archive Ha10. Net als HGST gebruikt Seagate het inerte gas helium om de harde schijf te vullen, om turbulentie te verminderen en daarmee ook de afstand tussen de schijven. Op deze manier is de fabrikant erin geslaagd zeven platters en 14 koppen in het 3,5-inch station te passen. De 10 TB Enterprise Capacity, die beschikbaar is met een 6 Gb/s SATA- of 12 Gb/s SAS-interface, maakt gebruik van conventionele Perpendicular Magnetic Recording (PMR) als opnamemethode, net als de in december 2015 geïntroduceerde HGST Ultrastar He10. De eerste Ultrastar Archive Ha10-schijf van 10 TB maakt daarentegen gebruik van Shingled Magnetic Recording (SMR). Deze methode maakt smallere sporen mogelijk en dus een hogere capaciteit per magnetische schijf, maar tegen de prijs van een aanzienlijk lagere schrijfsnelheid. Om deze reden kunnen SMR-schijven alleen zinvol worden gebruikt voor toepassingen met koude opslag. Een PMR HDD zoals de Seagate 10 TB Enterprise Capacity is daarentegen snel genoeg om naar te schrijven voor gebruik in het datacenter. De hogere capaciteit betekent dat er meer petabytes per rack kunnen worden ondergebracht. Seagate wil met name klanten uit de cloud-omgeving aanspreken. Volgens Seagate is de met helium gevulde harde schijf de zuinigste en lichtste harde schijf op de markt in verhouding tot de capaciteit. Ook zouden de prestaties beter zijn dan die van eerdere HDD’s in deze klasse dankzij het gebruik van betere cache-algoritmen. Bij gebruik in 24/7 omgevingen met meerdere schijven haalt de schijf naar verluidt een MTBF van 2,5 miljoen uur met consistente prestaties, 0,5 miljoen uur meer dan eerdere harde schijven met ondernemingscapaciteit. Seagate geeft geen details over de snelheid en cachegrootte van de 10 TB-schijf, maar 7.200 rpm en 256 MB zijn waarschijnlijk.

Seagate levert de 10 TB Enterprise Capacity voorlopig alleen aan geselecteerde klanten, en er is op dit moment geen informatie over de prijs.

8 TB voor NAS-apparaten

De tweede nieuwe Seagate-schijf met hoge capaciteit is de NAS HDD 8TB. Volgens de fabrikant zou het de grootste NAS-geoptimaliseerde harde schijf op de markt zijn. In tegenstelling tot harde schijven voor desktopcomputers is de NAS-HDD geoptimaliseerd voor 24/7-bedrijf in toepassingen met meerdere harde schijven, die hogere eisen stellen aan trillingsbestendigheid. Seagate claimt een continue datasnelheid van maximaal 216 MB/s voor de met lucht gevulde PMR-schijven met 6 Gb/s SATA-interface. De snelheid is een zachte 5.900 rpm, en Seagate heeft de cache verdubbeld tot 256 MB.

Het uithoudingsvermogen van de harde schijf is naar verluidt met 180 TB per jaar ook 50 procent hoger dan dat van andere NAS-harde schijven. De fabrikant vermeldt een MTBF van een miljoen uur, maar de prijs voor de 8 TB NAS HDD is nog niet bekendgemaakt.

De schijf zou ook een uithoudingsvermogen hebben van 180 TB per jaar, wat hoger is dan andere NAS harde schijven.