Wat is risico?

Uitgesproken risico, acroniem voor reduced instruction set computer, een type microprocessor dat een relatief beperkt aantal instructies herkent. Tot halverwege de jaren tachtig was de tendens onder computerfabrikanten om steeds complexere CPU’s te bouwen met steeds grotere sets instructies. In die tijd besloot een aantal computerfabrikanten deze trend te keren door CPU’s te bouwen die slechts een zeer beperkte set instructies konden uitvoeren. Een voordeel van computers met een beperkte instructieset is dat ze hun instructies erg snel kunnen uitvoeren omdat de instructies zo eenvoudig zijn. Een ander, misschien wel belangrijker voordeel is dat RISC-chips minder transistors nodig hebben, waardoor ze goedkoper te ontwerpen en produceren zijn. Sinds de opkomst van RISC-computers wordt naar conventionele computers verwezen als CISC’s (complex instruction set computers).

Er is nog steeds aanzienlijke controverse onder experts over de uiteindelijke waarde van RISC-architecturen. De voorstanders stellen dat RISC-machines zowel goedkoper als sneller zijn en daarom de machines van de toekomst zijn. Sceptici merken op dat door de hardware eenvoudiger te maken, RISC-architecturen de software zwaarder belasten. Ze stellen dat dit de moeite niet waard is, omdat conventionele microprocessors sowieso steeds sneller en goedkoper worden.

Tot op zekere hoogte wordt het argument betwist omdat CISC- en RISC-implementaties steeds meer op elkaar gaan lijken. Veel van de huidige RISC-chips ondersteunen evenveel instructies als de CISC-chips van gisteren. En de huidige CISC-chips gebruiken veel technieken die voorheen werden geassocieerd met RISC-chips.