Wat is Network Direct Attached Storage (ndas)?

Netwerk Directe Attached Storage (NDAS) is een gepatenteerde digitale opslagtechnologie die gebruikmaakt van een Lean Packet Exchange (LPX) -protocol om externe digitale opslagapparaten aan te sluiten op een netwerk via Ethernet of USB. In tegenstelling tot Network-Attached Storage (NAS) is de op LPX gebaseerde Network Direct-Attached Storage niet routeerbaar, dus de opslaghardware kan niet rechtstreeks via internet worden benaderd.

Oorspronkelijk ontwikkeld door Ximeta in 2003 (en later op de markt gebracht door IOCELL, dat de NDAS-technologie van Ximeta in 2011 overnam), is Network Direct-Attached Storage ook anders dan Network-Attached Storage doordat elke client een softwarestuurprogramma nodig heeft om toegang te krijgen tot de NDAS-opslag hardware. Met het softwarestuurprogramma kan elke client op het netwerk het NDAS-apparaat of de apparaten rechtstreeks besturen, gebruiken en delen.

Aanbevolen literatuur: Wat is bedrijfsopslag?

Voordelen van Network Direct Attached Storage

De vermeende voordelen van Network Direct-Attached Storage zijn betere prestaties, lagere overhead (geen besturingssysteem nodig in het apparaat zelf), verbeterde beveiliging en vereenvoudigde installatie en gebruiksgemak. Een verscheidenheid aan externe digitale opslagapparaten kan worden gebruikt in de vorm van Network Direct-Attached Storage, waaronder harde schijven, optische stations, tapedrives, flashstations en meer.

NDAS versus DAS, SAN en NAS

Network Direct-Attached Storage staat in tegenstelling tot Direct-Attached Storage (DAS) doordat de laatste verwijst naar opslaghardware die niet rechtstreeks op een netwerk kan worden aangesloten, maar die het onvermogen deelt om via internet te worden benaderd. Network-Attached Storage (NAS) en Storage Area Networks (SAN’s) zijn daarentegen nauwer verwant aan NDAS omdat ze beide toegang bieden tot opslaghardware op het netwerk.

Het belangrijkste verschil tussen Network-Attached Storage en Storage Area Networks is dat terwijl NAS het lezen van opslag op bestandsniveau biedt, SAN’s netwerken zijn die zijn samengesteld uit opslagapparaten die opslag op blokniveau mogelijk maken. NDAS biedt opslagmogelijkheden op zowel bestandsniveau als blokniveau.