Hoe herken je een gevaarlijke website

Tijdens het surfen op het net kan een van de grootste gevaren komen van kwaadaardige sites online, hier is hoe je ze herkent en jezelf verdedigt

Tijdens het surfen op het net, kan een van de grootste gevaren komen van websites. Binnen deze portals kunnen zich vaak malware en virussen verschuilen, die onze computers kunnen infecteren.

Om een gevaarlijke website te herkennen, moet je letten op kleine details die alarmbellen doen rinkelen.

Naast virussen komen ook oplichting en fraude veel voor op het Net, en het is niet eenvoudig om te begrijpen of een site al dan niet betrouwbaar is. Het is niet eenvoudig om te bepalen of een website betrouwbaar is of niet. We beginnen meestal te twijfelen aan een website als we veel reclame zien, als we een aantal fouten in de teksten en afbeeldingen opmerken, en ook als de structuur er niet uitziet als de klassieke, schone structuur die we gewend zijn. Dit kunnen eerste aanwijzingen zijn, maar zij zijn niet altijd waar. Hackers maken nu kwaadaardige sites na die identiek zijn aan de originelen, en het is niet gemakkelijk om te zien dat het om een kwaadaardige kopie gaat.

Wat zijn gevaarlijke sites

Gevaarlijke sites hebben meestal tot doel informatie over u te verzamelen. Zoals geloofsbrieven, bankrekeningnummers, e-mailadressen of telefoonnummers. Het is dus op sites waar we deze gegevens invoeren dat we voorzichtiger moeten zijn. Alarmbellen moeten ook gaan rinkelen bij sites die ons vragen een nieuwe versie van een programma te installeren, een plugin te downloaden of wanneer we op het punt staan een bestand, document of film te downloaden. Vergeet niet dat u nooit spelers en updates van streaming video sites moet downloaden, omdat het altijd virussen zijn. Pas ook op voor websites waar u veel reclame en pop-ups ziet die de hele tijd worden geopend. Een van die pop-ups zou malware kunnen zijn.

Hoe uzelf te verdedigen

In het geval dat we Google als zoekmachine gebruiken, worden sommige sites helaas standaard geblokkeerd. Met andere woorden, alvorens verder te gaan, wordt de gebruiker gevraagd of hij/zij zeker weet dat hij/zij dat portaal wil binnengaan omdat het als onbetrouwbaar of kwaadaardig wordt beschouwd. Dit controlesysteem is echter niet altijd doeltreffend. Wanneer we op sociale netwerken of in messaging-apps een URL zien of ontvangen, is het altijd beter om die te analyseren voordat we erop klikken. Hoe doe je dit? Kopieer gewoon de link en plak hem in analyseprogramma’s zoals Comodo Web Inspector of Zulu URL Risk Analyzer. Het zijn beide gratis diensten.

Verdere analyse

Nadat we ons realiseren dat de site die we gaan bezoeken gevaarlijk is, kunnen we ook een diepere analyse uitvoeren om erachter te komen waarom dat specifieke portaal een valstrik voor hackers zou kunnen zijn. Om een diepere scan te doen, gebruik de service aangeboden door Virus Total. Neem de URL en kopieer die naar de officiële website van het Virus Total programma. Op die manier weet u welke meldingen de site in het verleden heeft ontvangen. Als het kwaadaardige pop-ups, frauduleuze aanbiedingen enzovoort bevat. Om de reputatie van een site te controleren, kunnen we ook Web Of Trust gebruiken. Dit is een pagina waar elke site wordt beoordeeld alsof het om feedback van een app of een sociaal netwerk gaat.

Bewaar HTTPS

Zelfs als de site geen slechte reputatie heeft, op basis van de analyse van de hierboven genoemde diensten, is het altijd nodig om te controleren of het portaal encryptie gebruikt. Om dit te doen, hoeft u alleen maar te kijken of de URL begint met http of HTTPS. De tweede formulering duidt op het gebruik van encryptie. Als we iets willen kopen op een e-commerce- of ticketsite, voor treinen, vliegtuigen of vakanties, is het essentieel dat de site dit specifieke protocol gebruikt. Tot slot moet u voor de zekerheid altijd de Everywehere HTTPS-extensie installeren, die voorkomt dat u misleidende phishingsites bezoekt die identiek zijn aan de originelen, maar niet echt.

De site melden

Wanneer u een kwaadaardige website bezoekt, kunt u het gevaar van het portaal melden. Om te voorkomen dat het portaal gevaren oplevert voor andere gebruikers. Er zijn twee manieren om dit te doen: ofwel rapporteren we de URL aan het online politiebureau, ofwel rechtstreeks aan de zoekmachines, die de URL zullen bestraffen in de SERP (Search Engine Result Page).