Duizenden sites wereldwijd down, wat is er gebeurd

Hier is waarom bijna twee uur lang duizenden internetsites offline gingen en waarom het opnieuw zou kunnen gebeuren.

giuseppe-croce.jpg?w=74&a=c&h=74

Giuseppe Croce Journalist

Peppe Croce, journalist sinds 2008, houdt zich bezig met elektronische apparaten en nieuwe technologieën die worden toegepast op de autowereld. Hij kwam in 2018 bij Libero Tecnologia.

In het begin leek het voor velen op een uitval van hun telefoonmaatschappij, met het onvermogen om verbinding te maken met bijna elke website. Toen werd het duidelijk dat de verbinding er niets mee te maken had: het waren de sites zelf die plat lagen. Duizenden sites, zowel in Italië als daarbuiten: van Corriere della Sera tot Gazzetta dello Sport, in Italië, van de New York Times tot de Financial Times, in het buitenland.

Wat is er gebeurd? Een technisch probleem, van een paar uur, bij Fastly. Dat wil zeggen, naar een van de grootste CDNs in de wereld. Onder de illustere “slachtoffers” zijn ook Reddit, Spotify, Stack Overflow en zelfs de Amerikaanse site van Amazon (de Italiaanse bleef correct functioneren). Geen van de betrokken sites kon iets doen: zij konden alleen maar wachten tot het probleem was opgelost en hun sites weer online kwamen. In de tussentijd konden honderden miljoenen internetgebruikers echter nog steeds geen verbinding maken met duizenden websites, en kregen ze foutmeldingen als ‘I/O Error’ of ‘Error 503 – Service Unavailable’.

Internet plat: Hoeveel sites getroffen

Volgens de Wall Street Journal, die gegevens van Kentik citeert, is ongeveer 75 procent van het internetverkeer dat normaal door Fastly wordt afgehandeld, in elkaar gestort. Dit vertaalt zich in duizenden en duizenden sites die wereldwijd plat liggen, beginnend om 11.30 uur Italiaanse tijd en eindigend om 13.00 uur.

De populairste sites die plat gingen als gevolg van de ineenstorting van Fastly’s CDN zijn onder meer The New York Times, The Guardian, CNN, BBC, Amazon America, Reddit, gov.uk (de officiële website van de Britse regering), Spotify, Twitch en zelfs een stukje Twitter – degene die over emoji gaat.

Wat is een CDN

Fastly is een CDN-dienst: Content Delivery Network. Het is een soort servernetwerk dat de inhoud (of een deel van de inhoud) van andere sites host om de verspreiding ervan sneller en efficiënter te maken.

Wanneer een site vanuit de hele wereld snel toegankelijk moet zijn, is het niet handig om alle gegevens op één stel servers in één land te bewaren. Dit komt omdat dat land ver weg kan zijn van het land van de gebruiker. Daarom worden CDN’s gebruikt, die inhoud distribueren op servers die zich dichter bij de gebruiker bevinden.

Dit systeem verbetert de prestaties aanzienlijk in twee specifieke gevallen: wanneer grote bestanden naar gebruikers moeten worden verzonden (dit is het geval bij streamingplatforms, zoals Twitch), of wanneer dezelfde inhoud aan veel gebruikers tegelijk moet worden geleverd (dit is het geval bij grote onlinekranten, die door honderden miljoenen lezers van over de hele wereld worden bekeken).

Het gebruik van een CDN is dus meestal een voordeel, maar de aflevering van vandaag laat de echte grote beperking van dit contentdistributiesysteem zien: als het CDN plat gaat, gaat je site plat en is er niets wat je eraan kunt doen.