Xiaomi Pad 5 arriveert in Italië: lijkt op iPad Pro maar kost de helft

Xiaomi keert na een pauze terug op de tabletmarkt met het gebruikelijke product met een hoge prijs-kwaliteitverhouding: het gaat om de Pad 5, die nu in Italië arriveert

De iPad verslaan is bepaald niet eenvoudig. De Apple-tablet kan bogen op een zeer solide klantenbasis die zich waarschijnlijk niet naar andere bedrijven zal wenden, en bovenal bevindt het zich al vele jaren op het toppunt van een golf. Maar als er één bedrijf is dat een spaak in het wiel van Apple kan steken, is het waarschijnlijk Xiaomi.

In Beijing hebben ze een lange traditie in het maken van producten die veel waar voor hun geld bieden. De techartikelen van Xiaomi worden meestal gekenmerkt door een reeks technische kenmerken van zeer hoog niveau voor de prijs: zo is Xiaomi doorgedrongen tot de grote jongens van de technologie, en heeft het bedrijf een klantenkring opgebouwd waar iedereen jaloers op is. Xiaomi’s formule is dus altijd dezelfde geweest, het maximaliseren van de prijs-kwaliteitverhouding, een taak die ook is toevertrouwd aan de zeer recente Xiaomi Pad 5, de tablet die lijkt op de iPad Pro maar half zoveel kost. Een product dat de filosofie van het bedrijf volledig belichaamt, met andere woorden.

Xiaomi Pad 5: technische specificaties

De technische specificaties van de Xiaomi Pad 5 zijn duidelijk gericht op multimedia. Dat blijkt uit het scherm, een 11-inch 16:10-paneel met een zeer hoge resolutie (WQHD+, 1.600 x 2.560 pixels) en een al even hoge verversingssnelheid (120 Hz); ook is er ondersteuning voor DCI-P3, wat een grote kleurnauwkeurigheid garandeert.

De Chinese tablet wordt aangedreven door Qualcomm’s Snapdragon 860-chip, een 7-nanometer octa-core met een maximale werkfrequentie van 2,96 GHz, geflankeerd door een Adreno 640 GPU en 6 GB RAM. Hoewel het RAM-geheugen “vast” is (wat overigens meer dan genoeg is), kunnen gebruikers de hoeveelheid opslagruimte kiezen die het beste bij hun behoeften past: de Xiaomi Pad 5 biedt 128 of 256 GB RAM van het type UFS 3.1.

Twee camera’s: een 8-megapixel frontcamera voor videogesprekken en selfies, met video-opname in 1080p en 30 fps, en een 13-megapixel camera aan de achterzijde, met video-opname in maximaal 4K met 30 fps. Films, tv-series en games worden ondersteund door een set van vier systeemspeakers die ervoor zorgen dat de ervaring maximaal is, samen met Dolby Atmos en Hi-Res Audio-ondersteuning.

Op het gebied van connectiviteit zijn er dual band Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 en USB-C-ingang voor opladen en gegevensoverdracht. De batterij is 8.720 mAh, wat volgens Xiaomi voor een bevredigende batterijduur zal zorgen.

De gebruikersinterface is MIUI for Pad, een aanpassing van de typische gebruikersinterface die altijd kenmerkend is geweest voor de smartphones van het bedrijf, ook om de Xiaomi Smart Pen (accessoire) te ondersteunen, die een geweldige integratie met de tablet heeft: als hij niet wordt gebruikt, wordt hij magnetisch aan de behuizing bevestigd terwijl hij wordt opgeladen.

Xiaomi Pad 5: beschikbaarheid en prijs

Xiaomi Pad 5 arriveert in Italië in twee kleuren, Cosmic Gray en Pearl White. De 6+128 GB versie is bij de lancering verkrijgbaar voor een prijs van €399,90. Het toestel is al te zien op de website van Xiaomi, maar is nog niet beschikbaar voor aankoop – een kwestie van dagen, misschien uren.