Huawei en Sony versus Samsung en Xiaomi voor de perfecte camera

De uitdaging voor de ultieme camerafoon gaat niet langer over gespierde megapixels: smartphonefabrikanten willen nu steeds grotere fotosensoren.

Ook in 2021 zal de uitdaging tussen topsmartphones vooral een uitdaging tussen fotosensoren zijn. Na de aankondiging van de Samsung ISOCELL GN2, die naar verwachting zal worden gebruikt in de Xiaomi Mi 11 Ultra, duiken nu geruchten op over de Sony IMX800, die naar verwachting de belangrijkste sensor zal zijn in de Huawei P50.

Terwijl de eerste een grootte heeft van 1/1.12 inch en een resolutie van 50 MP, wordt verwacht dat de laatste ’s werelds eerste 1-inch sensor zal zijn, ook met 50 MP. De Sony IMX800 is momenteel echter alleen uitgelekt en nog niet officieel aangekondigd. Uit lekken blijkt dat de nieuwe fotosensor in april zal verschijnen, rond de tijd van de release van Huawei’s nieuwe P50-reeks. Het enige dat we zeker weten is dat Huawei altijd een van de meest fotobewuste smartphonefabrikanten is geweest, en al zijn vorige modellen uit de P-serie zijn door de jaren heen beschouwd als uitstekende cameratelefoons.

Wat is het nut van een grote sensor

Net als bij spiegelreflexcamera’s en spiegelloze camera’s geldt ook voor een smartphone: hoe groter de sensor, hoe beter (als alle andere dingen gelijk zijn, natuurlijk). Een zeer grote sensor kan door veel licht worden geraakt, waardoor hij betere foto’s maakt.

Niet alleen bij weinig licht of ’s nachts, maar de hele tijd. Het gebeurt ook met de zoom- en groothoeklenzen van camera’s: de eerste beperken het gebied waardoor licht kan binnenvallen, en zorgen voor minder rijke foto’s, terwijl de laatste helderder zijn.

Waarom nieuwe sensoren minder MP hebben

De resolutie van een camera wordt gemeten in MegaPixels (MP), die ons vertellen uit hoeveel pixels de foto bestaat die wordt genomen: 1 MegaPixel is 1 miljoen pixels. Pixels kunnen niet worden uitgevonden, ze bestaan of ze bestaan niet.

De nieuwe grote sensoren van Sony en Samsung hebben echter ongeveer de helft minder pixels dan de 108 MP Samsung HMX die is ingebouwd in veel 2021 topcamera’s die niet specifiek voor fotografie zijn bedoeld. Maar waarom is een sensor met minder megapixels beter voor een cameratelefoon?

Om twee redenen: ten eerste zijn de sensors groter omdat de pixels ook groter zijn (opnieuw, om meer licht op te vangen) en ten tweede heb je eigenlijk niet zo veel MP’s nodig om goede foto’s te maken. Een grotere, helderdere 50MP sensor met betere optiek dan een 108MP sensor zal zeker betere foto’s maken.