Overheidsinstanties zijn een drijvende kracht achter het oprukkende gebruik van open source software in Duitsland. Dienstverleners moeten hiervan kunnen profiteren.
De miljoenendeal tussen Microsoft en de Linux-leverancier Novell is slechts één indicatie van de groeiende relevantie van open source software (OSS). Marktonderzoeksbureaus zoals Gartner, IDC of Techconsult beschouwen de trend naar open-source-oplossingen eveneens als onbetwist. Het voorbeeld van MySQL GmbH, dat diensten aanbiedt voor de open-source database, bevestigt de marktcijfers. Zoals algemeen directeur Kaj Arnö opmerkt, is de vraag de laatste jaren toegenomen. Hoewel hij de overheidssector als een “even interessante en belangrijke” doelgroep voor OSS beschouwt “als verschillende sectoren van de economie”, ziet IDC momenteel een bijzonder groot potentieel bij overheidsinstanties.
Wijdverbreid gebruik
“Vergeleken met andere sectoren is de verspreiding hier veel geprononceerder,” vatten de auteurs van de Fraunhofer-studie “Open Source Software – Strukturwandel oder Strohfeuer? Voor dit onderzoek heeft het gelieerde Instituut voor Industriële Techniek (IAO) in opdracht van IBM en Novell en de economische ontwikkelingsmaatschappij van de regio Stuttgart (WRS) Duitse overheidsinstanties en IT-leveranciers gevraagd naar hun ervaringen met open source. Volgens de enquête houdt iets minder dan 80% van de 115 overheidsinstanties in het hele land zich bezig met het mogelijke gebruik van OSS, en de meeste van hen doen dat al enige tijd.
Voor bijna 60 procent maakt een omschakeling, of het nu gaat om een toevoeging, vervanging of nieuwe introductie van hun IT-infrastructuur, deel uit van hun planning op langere termijn. Dit is vooral gericht op het aanvullen van bestaande IT-structuren met open source-toepassingen (56 procent van de vermeldingen) – vooral met kantoorsoftware zoals Open Office en hardware-gerelateerde oplossingen zoals opties voor telefoonsystemen (Asterisk). Pas na aanvullend gebruik komt de vervanging van bestaande IT (23 procent) of de invoering van nieuwe toepassingen (21 procent). De vervangingsinspanningen zijn toegespitst op OS-besturingssystemen en op servers gebaseerde toepassingen, zoals back-end-componenten die worden gebruikt als basis voor het draaien van toepassingen (MySQL). Autoriteiten die voor het eerst nieuwe toepassingen opzetten, doen dat vooral “op het gebied van gespecialiseerde procedures”, waarbij het volgens Jochen Günther van het Fraunhofer-instituut gaat om officiële processen zoals een informatiedienst van de burgerlijke stand.
In de toekomst wordt een toenemende verspreiding van OSS in de overheidssector verwacht, waarvan vermoedelijk vooral regionale en nationale IT-dienstverleners zullen profiteren: Ongeveer 83 procent van de overheidsinstanties heeft eerdere OSS-contracten gegund aan leveranciers uit de omgeving. Vaak worden goedkopere freelancers of internationale bedrijven minder vaak ingezet.
Externe hulp
De meeste overheidsinstanties (73 procent) schakelen dienstverleners in als het gaat om projectimplementatie, configuratie en aanpassing. Het op een na belangrijkste aspect is ondersteuning, waarvoor 62% hulp van buitenaf vraagt. Daarna volgen de invoeringsfase (61%) en het ontwerp (56%). Minder respondenten betrekken een dienstverlener in de pre-projectfase of bij de exploitatie van de OS-oplossing. Het Fraunhofer IAO heeft 115 overheidsinstanties en 94 IT-dienstverleners ondervraagd. 38 van deze verspreiden open-source software.