ERP-software van SAP in modulaire opbouw

Iedereen heeft het over middelgrote ondernemingen. SAP ook. IT BUSINESS vroeg kanaalbaas Dr Nedzad Fajic wat de drijfveer is van het in Walldorf gevestigde bedrijf. De SAP-manager legt uit waarom een SAP-configurator op het web nu snel de prijs en het leasetarief voor een all-in-one ERP geeft.

ITB: SAP heeft een solution configurator op het web gezet op www.sapconfigurator.com. Klanten kunnen hun branchespecifieke SAP Business All-in-One oplossing met voorgedefinieerde functies berekenen en online een complete prijs en een leasetarief ontvangen. Tot nu toe waren ERP-systemen van SAP altijd zoiets als individuele productie in handwerk en prijsbepaling een proces op langere termijn. Wat is de achtergrond van de invoering van een built-to-order-model, als je het zo kunt noemen?

Fajic: In dit zogenaamde snelstartprogramma hebben we het verkoopproces voor SAP Business All-in-One volledig herzien om sneller aan de behoeften van de klant te kunnen voldoen en deze kosteneffectief te kunnen leveren op basis van pakketoplossingen voor de industrie. Potentiële klanten kunnen dus nog vóór hun eerste contact met een SAP-consultant op het web een volledige kostenberekening maken op basis van best-practice-normen. Zij kunnen hun oplossing configureren door eerst een gecoördineerd pakket voor hun bedrijfstak te selecteren, waarvoor vervolgens afzonderlijke modules kunnen worden geactiveerd of gedeactiveerd naargelang de individuele behoeften.

ITB: Hoe kan men zich de selectie in de praktijk in detail voorstellen?

Fajic: Eerst selecteert de gebruiker zijn bedrijfstak. Wij hebben pakketten samengesteld voor autofabrikanten, fabrikanten van kleine partijen, onderdelenfabrikanten, kunststofverwerkers, metaalverwerkers, speciale machinebouwers, dienstverleners op het gebied van consulting, engineering en IT-dienstverleners. Vervolgens wordt het aantal werknemers gevraagd en krijgt de belangstellende een voorstel, waarin op basis van ervaring een aantal SAP-gebruikers wordt voorgesteld en een prijspunt voor het totale pakket wordt vastgesteld op basis van standaardmodules. Wij noemen deze prijs op de website bewust een schatting, maar klanten krijgen hier een richtlijn, die in verdere besprekingen met onze partners aan de hand van de wensen van de klant preciezer zal worden gedefinieerd.

ITB: SAP is nu ook beschikbaar in een bundel met serverhardware van verschillende fabrikanten. Hoe ziet het pakket eruit en hoe profiteren uw kanaalpartners ervan?

Fajic: Aan de hardwarekant werken we samen met IBM, HP en Intel. Op het besturingssysteem Suse Linux Enterprise Server van Novell en de relationele database SAP MaxDB leveren wij een vooraf geconfigureerde SAP Business All-in-One oplossing op de servers, inclusief installatiescript. Deze bundel is tot dusver zeer goed ontvangen op de markt, niet in het minst door onze kanaalpartners, wier dagelijkse activiteiten wij hierdoor enorm hebben kunnen vergemakkelijken. De deelnemende wederverkopers van onze hardwarepartners kunnen ook deelnemen aan de verkoop van softwarelicenties voor de potentiële klanten die zij doorverwijzen via ons verwijzingsprogramma. Dit complementaire inkomstenmodel wordt door de resellers zeer toegejuicht.

ITB: Ondanks de financiële crisis waren de laatste kwartaalcijfers van SAP helemaal niet slecht: de totale inkomsten stegen in het derde kwartaal met 14 procent tot 2,76 miljard Amerikaanse dollar. Het driemaandelijkse bedrijfsresultaat volgens US GAAP bedroeg ongeveer 614 miljoen US dollar, iets boven het niveau van vorig jaar. Waarom werd SAP-werknemers gevraagd vrijwillig vakantie op te geven en te bezuinigen op zakenreizen?

Fajic: Ons management heeft na een grondige beoordeling van de situatie de juiste maatregelen genomen voor een algemeen economisch klimaat zoals we dat nu zien. Het gaat erom de kosten te drukken zonder de dienstverlening aan onze klanten en partners, die onze eerste prioriteit zijn, te beperken. Met onze oplossingen zijn wij in staat klanten en partners te helpen, zelfs in een moeilijke economische situatie. Via onze Business Objects-oplossingen stellen wij onze klanten bijvoorbeeld in staat om snel beslissingen te nemen op basis van actuele bedrijfsgegevens. Deze transparantie is van immens belang in onzekere tijden. Wij ondersteunen klanten ook met diverse financieringsmogelijkheden, waaronder financiering tegen nultarief. Op die manier helpen wij belangrijke procesinnovaties onmiddellijk door te voeren en niet uit te stellen wegens de beperkende factor van liquiditeit.

ITB: Om terug te komen op de besparingsmaatregelen: Is het overdreven om te zeggen dat het spaarvarken in Walldorf de baas is?

Fajic: Dat is gewoon onjuist.