Wat is een telco?

De term telco kan verwijzen naar twee verschillende toepassingsgebieden. Enerzijds staat de term voor een telefoongesprek tussen verschillende deelnemers. Anderzijds verwijst het naar telecommunicatie-aanbieders die toegang bieden tot een communicatienetwerk.

Telecommunicatie-aanbieders bieden in het kader van hun transferdiensten de mogelijkheid om een telefoonconferentie te realiseren die verder gaat dan een klassieke conferentie met drie partijen. Telefonische conferenties met meer dan twee deelnemers zijn in principe afhankelijk van een conferentiegesprek. In het geval van de meer eenvoudig gestructureerde conferentie met drie partijen is dit niet vereist.

Conferenties met enkele honderden deelnemers zijn mogelijk

In het kader van een telefoonconferentie kunnen minimaal drie tot meer dan tien deelnemers met elkaar worden verbonden. Afhankelijk van het type conferentiegesprek kunnen maximaal enkele honderden deelnemers in de communicatie worden geïntegreerd. Sommige telecommunicatieaanbieders nemen zelfs het initiatief tot virtuele conferentiezalen voor dit doel. Deze zijn gewoonlijk voorzien van een overeenkomstige toegangscode.

Dit dient het doel van algemene veiligheid. In de meeste gevallen blijven de gegevens geldig na registratie voor een conferentiegesprek met de betrokken aanbieder. Dit betekent dat een uitgenodigde deelnemer aan een conferentiegesprek onbeperkt en op elk gewenst moment kan inbellen zonder de registratieprocedure telkens opnieuw te hoeven doorlopen.

Voor veel telecomaanbieders zijn conferentiegesprekken nu standaard

Telecomaanbieders zijn sinds de groeiende populariteit van mobiele telefonie, ISDN- en internettelefonie of digitale telefonie steeds meer gaan vertrouwen op conferentiegesprekken. Inmiddels maakt telefoonconferentie deel uit van de vaste-dienstenportfolio van alle grote telecommunicatieaanbieders en ook van verscheidene kleinere aanbieders. De conferenties worden georganiseerd volgens de respectieve specificaties.

Telco: afhankelijk van de bedrijfstak zijn speciale specificaties beschikbaar

Zogenaamde dial-in-conferenties of conferentiegesprekken vinden bijvoorbeeld plaats op de internationale financiële markten. In tegenstelling tot een telefonische conferentie in andere bedrijfstakken is hier een onafhankelijk inbellen op elk moment mogelijk zonder coderingshindernissen, bijvoorbeeld om slechts één vraag te stellen. Dergelijke conferenties worden in de financiële sector dan ook vaak “Vraag en Antwoord”-conferenties (Question and Answer) genoemd. Zij vormen een essentiële basis voor de uitwisseling van informatie tussen ondernemingen, investeerders en analisten.

Welke voordelen heeft een telco ten opzichte van de klassieke conferentie met drie partijen?

Dat telco’s steeds meer gevraagd worden en ook worden aangeboden, is in de eerste plaats te danken aan de extra dienstverleningskenmerken van de telco-aanbieders:

  • Er kunnen extra deelnemers worden bijeengeroepen.
  • Die Einwahl der Teilnehmer erfolgt selbstständig.
  • Die Einberufung anhand einer Liste ist möglich.
  • Es können Ansagen eingespielt werden.
  • Moderatorfunktionen lassen sich leicht zuordnen und übertragen.
  • Zusätzliche Nebenkonferenzen können eröffnet werden.
  • Nur die lautesten Sprecher werden als so bezeichnete N-Sprecher durchgeschaltet.