Contactloze betalingen, vanaf 2021 verdubbelt de limiet in Italië

Vanaf 1 januari 20201 wordt de maximumdrempel voor contactloze betalingen opgetrokken tot 50 euro. Dit is wat er voor de gebruikers verandert

Belangrijk nieuws voor contactloze betalingen: vanaf 1 januari 2021 wordt de drempel verhoogd tot maximaal 50 euro, in plaats van de tot nu toe geplande 25 euro. Dit besluit werd rechtstreeks meegedeeld door Visa, Mastercard en Bancomat en volgt op de aanbevelingen van de ECB inzake digitale betalingen. De Europese instantie had opgeroepen tot een verhoging van de minimumdrempel om het leven van de mensen te vergemakkelijken en ook om te voldoen aan de regels ter voorkoming van de verspreiding van het virus.

In de afgelopen maanden is het belang en het gebruik van contactloze betalingen toegenomen, maar de drempel van 25 euro is beperkend. Met de verhoging tot 50 euro zal het gebruik van dit systeem om boodschappen of een etentje in een restaurant te betalen, enorm toenemen. Wat verandert er voor de burgers in hun dagelijks leven? Het komt erop neer dat zij niet langer hun pincode hoeven in te voeren wanneer zij met een kredietkaart of een hightechapparaat tot 50 EUR betalen. Breng uw kaart of smartphone gewoon naar de kassa om de betaling te verrichten.

Contactloos betalen, limiet van € 50: wat verandert er voor de burger

Vanaf 1 januari 2021 hoeft u de pincode van uw creditcard niet meer in te voeren voor alle betalingen onder de € 50. De nieuwe limiet is vastgesteld door Visa, Mastercard en Bancomat en zal het voor de burgers gemakkelijker maken om in hun dagelijkse leven geld uit te geven. Het besluit werd genomen na aandringen van de ECB tijdens de uitbraak van de pandemie. Sommige Europese landen hebben het al aanvaard en Italië zal dat vanaf begin volgend jaar doen. Wat betekent dit voor de burgers? Geen verandering, behalve dan een extra dienst die in het dagelijks leven kan worden gebruikt.

Om te kunnen profiteren van contactloze betalingen moet u beschikken over een creditcard met een geïntegreerde chip. Als u dat niet doet, zult u niet van dit voordeel kunnen profiteren.

Banken en handelaren zullen hun instrumenten en processen de komende maanden aan de nieuwe drempel moeten aanpassen. Waarschijnlijk is een software-update door het bedrijf dat het POS levert, voldoende.