Instagram Reels verdubbelt: korte video’s gaan nu langer mee

Instagram gaat TikTok achterna op korte video’s, die niet meer zo kort zijn: Reels gaat nu tot 1 minuut, de Chinese app tot 3 minuten.

Voor degenen die de tools van Instagram dagelijks gebruiken voor het publiceren van hun videocontent, is het tijd voor een interessante nieuwe functie die hun benadering van de tool aanzienlijk zou kunnen veranderen. Het gaat om Reels, die nu in lengte zijn verdubbeld van 30 seconden naar maximaal een minuut.

Reels werden iets minder dan een jaar geleden, op 5 augustus, onderdeel van Instagram’s formats, en repliceren een stijl die al bekend is bij gebruikers van een ander sociaal netwerk dat vooral populair is bij jongeren: TikTok. Dit zijn korte video’s, die ook multi-clips kunnen zijn, waaraan augmented reality-effecten, muziek en tekst kunnen worden toegevoegd met behulp van de beschikbare creatieve hulpmiddelen. Met nog een paar dagen te gaan voor zijn verjaardag heeft het platform zich daarom gericht op een klein cadeau dat leden dichter bij elkaar kan brengen, in navolging van de trend die al is ingezet door de applicatie die in China is geboren.

Instagram Reels, hoe ze werken

De verlengde duur van Instagram Reels zal makers meer vrijheid van handelen geven, met een totaal van 60 seconden om ruimte te geven aan hun creativiteit. Ondanks de verdubbelde lengte is dit een relatief korte periode, maar dit doet niets af aan het gevoel van frisheid en directheid dat altijd al het kenmerk van de video’s is geweest.

Om ze te bekijken, blijft het proces hetzelfde als voorheen. De functie is op een aantal manieren toegankelijk, hetzij door vanuit het hoofdscherm naar rechts te vegen en vervolgens naar beneden te scrollen naar ‘Reel’ onderaan het scherm, hetzij door op het pluspictogram rechtsboven te klikken en vervolgens het juiste formaat te selecteren.

Eenmaal in de tool hebt u de mogelijkheid om een muziekstuk uit de Instagram-bibliotheek te integreren, de snelheid van de beelden te verhogen of te verlagen, speciale effecten te gebruiken, de details van de opname te retoucheren of een timer in te stellen om de opname te starten. Er zijn veel alternatieven voor makers om uit te kiezen.

Instagram Reels, achter TikTok aan

Toen de functie vorig jaar debuteerde, was de maximale lengte slechts 15 seconden, maar binnen een maand bereikte het 30 seconden en naderde het geleidelijk de TikTok-standaard. Onlangs is het Chinese sociale netwerk zelf van één naar drie minuten gegaan, waardoor het gemakkelijker is geworden om clips te maken, met name clips die zijn gebaseerd op het vertellen van complexere thema’s of gewoon clips voor accounts die zich bezighouden met koken, tutorials en dergelijke.

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat Instagram Reels in de nabije toekomst ook een dergelijke evolutie zal doormaken. Het was tenslotte de leider van Ig, Adam Mosseri, die begin 2021 verklaarde dat “TikTok voorop loopt”. Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is om de directe uitdager in te halen.