Groot in Japan

Fujitsu legt momenteel de nadruk op zijn identiteit als Japans bedrijf. Concepten als de service hub en de focus op de consulting business komen ook uit Japan, maar het Duitse kanaal moet er nog zijn plaats in vinden.

In de jaren tachtig werd Japan, net als China nu, beschouwd als een industriële natie die zich opmaakte om de leiding te nemen in de technologie en zo het wereldgebeuren te bepalen. Dergelijke toekomstvisies werden bijvoorbeeld geformuleerd door de SF-auteur William Gibson in zijn cyberpunk-romans, en de Duitse band Alphaville behaalde in 1984 een nummer 1-hit met het lied “Big in Japan”.

Het visioen van een door Japan gedomineerde wereld is niet uitgekomen. Japan is een van de leidende industrielanden, maar het steunt meer op samenwerking dan op dominantie. Dit komt ook tot uiting in de strategie van Fujitsu, die bijvoorbeeld sterk gericht is op co-creatie, d.w.z. betrokkenheid bij samenwerking. Het bedrijf benadrukt ook zijn Japanse identiteit met de campagne “A samurai at heart”, waarmee Fujitsu’s productkanaalbaas Santosh Wadwa wil laten zien dat zijn bedrijf gericht is op typische samoerai-deugden en deze samen met zijn partners in praktijk wil brengen.

Aanvullende informatie

Van ARM naar SPARC: Fujitsu als processorfabrikant

Fujitsu produceert al jaren zijn eigen SPARC CPU’s, waarvan de huidige generatie wordt gebruikt in zijn eigen M10-mainframes. Daarnaast wijdt de onderneming zich ook aan meer veelbelovende concepten zoals ARM-processoren voor supercomputers. De A64FX, bijvoorbeeld, die dit jaar werd geïntroduceerd, vormt de basis voor Fugaku, momenteel de snelste supercomputer. De processor met 48 CPU-kernen voor rekenwerk en maximaal vier extra kernen voor ondersteunende taken is speciaal ontwikkeld voor superrekenen. Deze wordt ook gebruikt in de PrimeHPC FX1000 en FX700 modellen.

Fujitsu's A64FX ARM-processors zijn aan het werk in de Fugaku, momenteel de snelste supercomputer.

Daarnaast heeft Fujitsu de Digital Annealer ontwikkeld, een chip die conventionele digitale technologie kan gebruiken om vergelijkbare combinatorische taken op het gebied van logistiek, productieoptimalisatie of financiën op te lossen als een kwantumcomputer. Met de quantumgeïnspireerde chip wil Fujitsu de kloof dichten totdat “echte”, volledig functionele en praktische quantumchips beschikbaar zijn, wat momenteel nog niet het geval is. Een andere ontwikkeling van de Japanse fabrikant is een AI-chip met de naam Deep Learning Unit (DLU).

Minder partners – maar die met meer omzet

Met de sluiting van de fabriek in Augsburg in september, nam Fujitsu tegelijkertijd afscheid van een ander deel van de Siemens-traditie. De productie van desktopcomputers, servers en opslagsystemen vindt thans plaats in Azië, de eindassemblage bij de Tsjechische contractfabrikanten. De notebooks worden al jaren volledig in Japan geproduceerd. De producthandel blijft van groot belang voor Fujitsu. Als gevolg van de Covid 19-pandemie was er een teruggang in de industriële sector en een terugval in het MKB, terwijl de activiteiten met klanten uit de overheidssector goed waren. In het onderwijs, bij de overheid en in de gezondheidszorg is de digitalisering enorm versneld. De pandemie heeft ook gevolgen gehad voor het partnerlandschap, legt Wadwa verder uit: “We hebben gemerkt dat we tijdens Covid wat partnerbreedte zijn kwijtgeraakt.” Er was waarschijnlijk enige consolidatie onder kleine systeemhuizen. Hij zegt echter dat het aantal partners dat in staat was om met Fujitsu inkomstengroei te realiseren, is toegenomen.

Service Hub: vanaf oktober 2021 voor het kanaal

Bij veel systeemhuizen is met name de business met services toegenomen, wat voor Fujitsu een bevestiging is van de strategie met een sterke focus op de hybride cloud en op consulting. Met de Service Hub die bij Fujitsu Central Europe is ontwikkeld, heeft de groep een platform voor beheerde IT-diensten gelanceerd dat klanten niet alleen toegang geeft tot de beheerde diensten van Fujitsu, maar ook tot het aanbod van andere software-as-a-service providers en de grote hyperscalers. De selectie van de verschillende diensten gebeurt via een uniforme gebruikersinterface die lijkt op een onlinewinkel. Door verregaande modularisering en automatisering moet de levering van complexe diensten, zoals individueel geconfigureerde SAP-omgevingen, mogelijk zijn in slechts één of enkele dagen. Normaal gesproken kan dit enkele weken duren.

In Duitsland is de lancering gepland voor april 2021. Bestaande klanten van het Fujitsu-datacenter in Neckarsulm zullen als eersten stap voor stap naar het nieuwe platform worden gemigreerd. Daarna volgen grote klanten uit verschillende verticale segmenten, voor wie Fujitsu eigen adviesdiensten opzet.

Santosh Wadwa, hoofd van Product Channel Sales Central Europe bij Fujitsu.

Santosh Wadwa, hoofd van Product Channel Sales Central Europe bij Fujitsu.

Voor de partners zal de Service Hub naar verwachting vanaf oktober 2021 relevant worden. Hier moeten de diensten die interessant zijn voor het kanaal nog worden gedefinieerd. Volgens Wadwa speelt het co-creatieconcept hierbij een centrale rol om samen met de partners geschikte oplossingen te ontwikkelen. Ook de distributie moet worden geïntegreerd. Hoe dit moet gebeuren, is echter nog open. “De integratie in een three-tier model is nog uitdagender dan in een two-tier model met een paar geselecteerde partners,” legt de baas van het productkanaal uit. Ongeveer 95 procent van de partners is via distributie aangesloten. Daarom moet de fabrikant nog veel energie investeren om het platform samen op te bouwen. Ook het thema consulting wordt samen met de partners ontwikkeld, zodat ook de systeemhuizen hier hun plaats vinden. Het doel is om “gezamenlijk een basis te leggen voor het kanaal van de toekomst”, vervolgt Wadwa. Datacenter as a service staat ook op de agenda van Fujitsu, maar momenteel is er eerder een sterke vraag naar lease-aanbiedingen.

Nieuw partnerplatform en home office configurator

In januari 2021 lanceert Fujitsu de eerste laag van het nieuwe partner-ecosysteemplatform, waarop partners kunnen samenkomen om individuele competenties te bundelen. Volgens Wadwa is dit vooral interessant voor kleinere partners, die zo gezamenlijk klanten kunnen bereiken die zij alleen niet zouden kunnen bedienen. Een tweede laag zal in het midden van het jaar volgen. Het nieuwe platform staat open voor alle partners. Select Expert-partners zullen echter voordelen genieten op het gebied van zichtbaarheid. Een ander nieuw aanbod voor partners is de configurator voor thuiskantoren. Hiermee kunnen gebruikers geschikte apparatuur voor het thuiskantoor combineren en via de partners bestellen. Wat het thuiskantoor betreft, zendt de fabrikant momenteel zelfs TV-spots uit op ARD om de partners te steunen.