Obsidian, de 3D-printer voor minder dan 100 euro

De Obsidian, gemaakt door een Amerikaans bedrijf, is een kleine printer, gemakkelijk te gebruiken en compatibel met verschillende materialen. En bovenal, het is goedkoop

Obsidian is een van de vele technologische objecten die dagelijks worden gelanceerd op Kickstarter, een van de belangrijkste crowdfunding platforms. Het is een kleine 3D-printer, ontworpen door een Amerikaanse start-up, vol verrassingen.

Ontwikkeld door Kodama, een bedrijf uit San Francisco, is Obsidian een zeer praktische 3D printer, ideaal voor gebruik door iedereen. Naast zijn kleine formaat is het toestel zeer gebruiksvriendelijk. U zet het toestel aan, verbindt het met uw computer via kabel of Wi-Fi (enkel beschikbaar in de ‘premium’ versie), plaatst het gewenste filament (het toestel is compatibel met verschillende materialen), laadt het model en begint te 3D-printen. De bediening kan ook op afstand worden geregeld, dankzij de geïntegreerde camera en de speciale app, die zowel op Android als iOS kan worden geïnstalleerd.

Features

Kodama biedt verschillende modellen. De meest complete 3D printer is de Obsidian Deluxe, die in vergelijking met de basisversie is uitgerust met wat het Californische bedrijf de Smart LCD noemt, een scherm met een zeer eenvoudige grafische interface waarmee u de afdrukprocessen rechtstreeks vanaf het apparaat kunt beheren. Een ander belangrijk kenmerk is dat de te printen modellen vanaf meerdere apparaten en met elke software kunnen worden gemaakt.

Gecurateerd ontwerp

Zoals gezegd kan het object van Kodama ook op afstand worden gestart, via de daarvoor bestemde app, zodat niet alleen het printen in realtime kan worden geregeld, maar ook het hele proces kan worden vastgelegd. De onderneming heeft zich ook op design toegelegd. Vanuit esthetisch oogpunt is de Obsidian niet alleen klein en handig, maar ook aantrekkelijk. Een ander niet te onderschatten aspect is de functie waarmee het afdrukken kan worden hervat bij stroomuitval.

Prijs en releasedatum

De kracht van de Obsidian is ongetwijfeld zijn prijs. De basisversie kost slechts 99 dollar, of minder dan 87 euro. Een kostprijs die Kodama’s toestel tot een van de goedkoopste printers ooit maakt. Voor het Deluxe-model, dat diverse extra functies en talrijke accessoires omvat, bedraagt de vraagprijs 249 dollar. Nog steeds een lage prijs gezien het potentieel van de printer. Kodama begint vanaf december 2017 met de levering van de eerste apparaten.