5 iOS 15 innovaties die de privacy verbeteren

Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn met je privacy, die jaar na jaar steeds meer in gevaar komt: hier zijn de beste iOS 15 innovaties om je iPhones te beschermen

iOS 15 is de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem, dat vanaf begin deze week beschikbaar is voor alle iPhone-bezitters (vanaf 6s). Apple kondigde het enkele maanden geleden aan, en sindsdien zijn er verschillende beta’s uitgebracht om ontwikkelaars te helpen en het nieuwe systeem te optimaliseren, maar om het te krijgen moesten we wachten op de onthulling van de iPhone 13-serie.

Nu iOS 15 beschikbaar is kunnen we de nieuwe functies die debuteren met het nieuwe besturingssysteem voor iPhones, en die bedoeld zijn om de privacy te verbeteren, van dichtbij bekijken. Sommige waren al aangekondigd door Apple toen het iOS 15-project enkele maanden geleden werd onthuld, andere ontdekten we pas toen we het nieuwe systeem in handen kregen. Apple heeft in de loop der jaren veel moeite gedaan om de privacy van zijn klanten te beschermen, en met iOS 15 heeft het zijn gegevensbeschermingsbeleid in een stroomversnelling gebracht. Hier zijn vijf nieuwe privacyverhogende functies van Apple’s nieuwe besturingssysteem.

Stop trackers in e-mails

Werd in de vorige editie van het iPhone-besturingssysteem, iOS 14, een stokje gestoken voor app-tracking, dit jaar biedt Apple met iOS 15 hetzelfde hulpmiddel, maar dan voor e-mails.

iOS 15 verbetert de privacy van e-mailcommunicatie door te voorkomen dat trackers (en dus verzenders) informatie zoals IP-adressen kunnen achterhalen of weten wanneer een gebruiker een e-mail opent. De functie is niet standaard ingeschakeld: je moet het pad van Instellingen > Mail > Privacybescherming volgen en Mailactiviteit beschermen inschakelen.

Bewustzijn van app-activiteit

De naam van de privacyverbetering van iOS 15 zegt eigenlijk al wat het doet. Het iPhone-besturingssysteem observeert het gedrag van apps een week lang, waarbij wordt genoteerd hoe vaak apps toegang hebben tot gegevens zoals locatie of microfoons gebruiken, en waarschuwt wanneer apps of websites contact maken met webdomeinen, dat wil zeggen externe sites.

De functie is niet standaard ingeschakeld. Om dit in te schakelen, volgt u het pad Instellingen > Privacy > App-activiteit loggen.

Verwerking van spraakopdrachten op iPhone

Met iOS 15 vindt de algoritmische spraakherkenning van Apple voor het extraheren van Siri-opdrachten uit je stem direct op de iPhone plaats.

Nu kunnen veel verzoeken zonder internetverbinding worden verwerkt, en worden er minder opnames van je spraakopdrachten naar de servers van Apple gestuurd.

Je IP-adres verbergen

IOS 15 biedt je de mogelijkheid om je IP-adres (dat op het web kan worden gezien als het equivalent van je huisadres) te verbergen voor mensen die je bewegingen op het internet willen volgen. Om je IP-adres te verbergen moet je het pad Instellingen > Safari > IP-adres verbergen > Naar trackers.

Bescherm je browsen met Private Relay

Private Relay is een van de nieuwe functies in iOS 15 waarmee je dataverkeer dat je telefoon verlaat kunt versleutelen. Apple garandeert dat zelfs zij deze gegevens niet kan ontsleutelen.

Private Relay is inbegrepen bij iCloud+, dus wie betaalt voor een abonnement op de online ruimte van Apple, kan dit zonder extra kosten activeren via Instellingen > iCloud > Private Relay (beta).