Hoe de audio-instellingen van uw smartphone en tablet te verbeteren

Op telefoons en tablets, zowel Apple als Android, kunt u de audio-instellingen beheren om de weergave via de hoofdtelefoon aan te passen of mono-audio te activeren

Bij het gebruik van een smartphone of tablet, of het nu Apple of Android is, kunt u te maken krijgen met de noodzaak om de audio-uitvoer aan te passen en opnieuw in balans te brengen. We kunnen bijvoorbeeld het volume alleen laten uitkomen op een van de twee koptelefoons of alleen op een specifiek deel van de luidsprekers van het toestel. En dat is heel eenvoudig.

Het afstellen van de audio op een apparaat met iOS 9.3, of hoger, is vrij eenvoudig. Eerst gaan we naar Instellingen, dan Algemeen, en tenslotte klikken we op Toegankelijkheid. Als u naar beneden scrollt ziet u een schuifbalk voor de links/rechts balans. Op dit punt beslissen we aan welke kant we de audio willen uitvoeren en dat is het. Naast het klassieke stereogeluid op iOS 9.3 of hoger, kunnen we ook kiezen voor mono-audioweergave. Ga hiervoor naar het onderdeel Toegankelijkheid van uw iPhone of iPad en vink het selectievakje Audio Mono aan.

Android-audiomanagement

Op Android-smartphones en -tablets is het audiomanagement ook vrij eenvoudig. De stappen zijn identiek op alle toestellen met KitKat 4.4 of hoger. Ga eerst naar Instellingen, dan Geavanceerde instellingen en zoek naar Toegankelijkheid. Op dit punt moeten we naar beneden scrollen naar de rubriek Balance Audio om te kiezen of we het geluid alleen links, alleen rechts of links en rechts willen instellen. In hetzelfde gedeelte is het ook mogelijk om de audioweergave in Mono modus te activeren. De procedure kan echter variƫren, afhankelijk van de gebruikersinterface op de smartphone.

Wie een Samsung Galaxy S4 of hoger bezit, kan in plaats daarvan rechtstreeks gebruikmaken van een specifieke app genaamd Adapt Sound. Met de app kunt u verschillende geavanceerde instellingen wijzigen, zoals signalen en geluidsverschuivingen, naargelang uw voorkeuren. Dit is een bijzonder nuttige oplossing voor mensen met bijzondere gehoorstoornissen. Helaas is het momenteel niet compatibel met veel toepassingen van externe ontwikkelaars. Zoals Spotify of de meeste spelletjes in de Play Store.