WhatsApp Privacy: wat is er aan de hand

De oorlog tussen WhatsApp en Europa duurt voort: na de enorme boete van september is er een nieuwe banner onderweg om uit te leggen wat er verandert voor de privacy van gebruikers

Er is geen vrede voor het privacybeleid van WhatsApp, evenmin als de oorlog tussen de Europese Unie en Meta, de reus van Mark Zuckerberg die, om de waarheid te zeggen, nooit veel feeling heeft gehad met Europese instellingen. In september legde de EU Meta een fikse boete op van 225 miljoen euro, vanwege het gebrek aan duidelijkheid over hoe het bedrijf omgaat met gebruikersgegevens.

Volgens de EU is namelijk de vervelende schermvullende boodschap die WhatsApp steeds vaker aan zijn gebruikers toont, in de hoop dat gebruikers op “Accepteren” tikken, onvoldoende geacht om WhatsApp-gebruikers uit te leggen wat er gaat veranderen met betrekking tot hun persoonlijke gegevens. De affaire speelt al maanden: de eerste poging van Facebook (de groep heette toen nog geen Meta) om het privacybeleid van WhatsApp te wijzigen dateert van januari 2021. Sindsdien is er van alles gebeurd, waarbij de privacy-autoriteiten van half Europa zich tegen de reus uit Menlo Park hebben gekeerd, op de voet gevolgd door de overeenkomstige autoriteiten van andere landen, halverwege de wereld. Maar wat verandert er uiteindelijk voor de gebruikers?

Privacybeleid WhatsApp: wat verandert

Het meest paradoxale in deze lange en ingewikkelde affaire is misschien wel dat er voor Europese WhatsApp-gebruikers helemaal niets verandert. Het meest paradoxale in deze lange en ingewikkelde affaire is dat er voor Europese WhatsApp-gebruikers helemaal niets is veranderd. Het komt allemaal door een nieuwe functie die in de Verenigde Staten is geïntroduceerd en die niet in Europa is aangekomen en er waarschijnlijk ook nooit zal komen: de mogelijkheid om bepaalde gegevens van WhatsApp-gebruikers door te geven aan zakelijke partners van Meta, voornamelijk degenen die een WhatsApp Business-profiel hebben. WhatsApp werd echter door de EU gedwongen zijn gebruikers te waarschuwen over hoe er met persoonsgegevens wordt omgegaan, of en wanneer ze worden uitgewisseld met Meta of andere bedrijven, hoe lang ze op de servers blijven staan en hoe en wanneer ze worden verwijderd.

En, opnieuw volgens de EU, heeft het dat niet duidelijk genoeg gedaan.

En volgens de EU is dat niet duidelijk genoeg gebeurd.

WhatsApp: binnenkort een andere banner

In de praktijk zal dit alles gebeuren in de vorm van een nieuwe banner die bovenaan de chatlijst zal verschijnen. Door op de kleine banner te tikken kan de gebruiker de nieuwe privacy-informatie lezen, die gedetailleerder is zoals Europa vereist, en kan hij de banner voor altijd sluiten.

Er is geen knop om iets te accepteren, omdat er niets te accepteren valt: het is gewoon informatie die aan gebruikers wordt verstrekt, die ze kunnen lezen of negeren.