Instagram, hoe bescherm je je privacy en beveiliging

Instagram heeft onlangs een aantal tools uitgebracht om de privacy van gebruikers te verbeteren, laten we eens kijken hoe je er je voordeel mee kunt doen om je profiel te beveiligen

In het afgelopen jaar heeft Instagram een aantal tools en functies uitgebracht om de ervaring van zijn gebruikers leuker en ook veiliger te maken. Veranderingen die ook de privacy hebben aangetast, van het blokkeren van commentaar tot het blokkeren van weergaven op Stories.

Ondanks de verbeteringen, kan het sociale netwerk nog steeds een risico vormen voor de privacy en vrijheid van gebruikers. Gelukkig zijn er een aantal trucs die we kunnen gebruiken om de privacy op Instagram te verbeteren. Laten we beginnen met de basis: toegang tot het sociale netwerk. Een wachtwoord gebruiken is snel, maar vaak kunnen hackers en kwaadwillenden gemakkelijk je gegevens stelen en je profiel overnemen. Dit komt vaak voor, vooral bij gebruikers met veel volgers. Om dit te voorkomen, kunt u het beste twee-factor authenticatie activeren.  

Wie ziet ons profiel

Instagram geeft iedereen de mogelijkheid om elkaars profiel te zien. Dit betekent dat wanneer wij een account aanmaken, wij een “openbaar” profiel zullen hebben. Dit betekent dat iedereen de foto’s kan zien die wij plaatsen en bovenal dat zij ons aan hun vriendenlijst kunnen toevoegen zonder ons iets te vragen. Als dit ons stoort, stel ons profiel dan gewoon in op privé in de accountinstellingen en we zullen voorkomen dat vreemden onze foto’s kunnen zien. Om aan de vriendenlijst van een andere persoon te worden toegevoegd, moet u bovendien toestemming geven.

Geblokkeerde gebruikers

Om bepaalde gebruikers te blokkeren, hoeft u geen privéprofiel in te stellen. Ongewenste gebruikers eenvoudig ‘verbergen’. Om een gebruiker het zwijgen op te leggen, gaat u naar zijn profiel, klikt u op het pictogram Instellingen en selecteert u vervolgens Blokkeren. De betrokken gebruiker zal niet op de hoogte zijn van de blokkering. De geblokkeerde gebruiker kan ons echter nog steeds citeren (met behulp van de @). Als dit ons stoort, kunnen we onze gebruikersnaam wijzigen zodat ze die niet meer zien.

Commentaarbeheer

Op Instagram kunnen we ook de beveiliging en privacy beheren van onze commentaren en die van onze volgers, of van allemaal in het geval van een openbaar profiel. Voor het afgelopen jaar kunnen opmerkingen automatisch worden verwijderd op basis van geselecteerde trefwoorden. Een ongewenste opmerking kan ook worden verwijderd door eenvoudigweg naar links te scrollen en op het prullenbakicoon te klikken. We kunnen ook alle commentaren op een bericht deactiveren. Ga hiervoor naar Instellingen, vervolgens Reacties uitschakelen en zet het vinkje op Aan.

Melden van misbruik

Instagram heeft onlangs zijn document met community-normen geactualiseerd, waardoor het veld wordt ingeperkt, vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen als cyberpesten, racisme, homofobie en vrouwenhaat. Als we een opmerking willen melden, moeten we over de tekst naar links scrollen en op het pijl-icoon tikken. Raak vervolgens het pictogram met de drie horizontale stippen aan en klik op Rapport. Het sociale netwerk biedt ook een onlineformulier aan waar we onze melding meer in detail kunnen specificeren.