IPhone als geschenk, de zwendel reist over het web

State Police heeft een nieuwe computerzwendel ontdekt die op het web circuleert waarbij gebruikers worden benaderd om een iPhone als geschenk te ontvangen

Computerzwendel gekoppeld aan iPhone-aanbiedingen en geschenken wordt altijd veel gebruikt door hackers om minder computerbeveiligingsdeskundige gebruikers in de val te laten lopen. En de laatste dagen circuleert er een nieuwe bedreiging op internet, gekoppeld aan het cadeau van een iPhone.

Het gevaar voor gebruikers werd ontdekt door de Italiaanse staatspolitie, die onmiddellijk waarschuwde voor de zwendel via hun Facebook-pagina Commissariato di PS Online – Italia. Zoals altijd het geval is met dit soort fraude, ontvangen wij een bericht in onze e-mail inbox met de mededeling dat wij willekeurig zijn getrokken om een nieuwe iPhone als geschenk te ontvangen. Om de Apple smartphone thuis te ontvangen, hoeven we alleen maar op een link te klikken die ons doorverwijst naar een pagina van een derde partij waar we onze persoonlijke gegevens moeten invoeren. Natuurlijk is dit gewoon een truc van cybercriminelen. Zodra zij onze meest vertrouwelijke informatie hebben, kunnen hackers die tegen ons gebruiken of voor hun eigen doeleinden op het net. Maar we krijgen geen iPhone.

Hoe herken je de iPhone-cadeauzwendel

Het herkennen van dit soort zwendel is helaas vrij eenvoudig. In de eerste plaats moeten we altijd onthouden dat op het internet, net als in het dagelijks leven, niets een geschenk is. Ten tweede moeten we goed letten op berichten die we per e-mail ontvangen. Vaak is oplichting heel gemakkelijk te herkennen, omdat de teksten in slordig Italiaans en met fouten in de zinsbouw zijn geschreven. Bij de laatste zwendel die door de staatspolitie aan het licht is gebracht, luidt de boodschap van de gratis iPhone bijvoorbeeld als volgt: CONGRATULATIONS, iOS-gebruiker! Uw iPhone is onderweg! Uw iOS-toestel is verloot en u krijgt als een van de eerste klanten de kans om een iPhone te ontvangen. Druk op OK om deel te nemen en exclusieve beloningen te ontvangen!

De eerste rode vlag is dat dit algemene en frauduleuze bericht naar iedereen wordt gestuurd, zelfs naar degenen die geen Apple telefoon bezitten. Als u bijvoorbeeld een Android-smartphone hebt, waarom zou u dan een tekst vertrouwen die u identificeert als een iOS-gebruiker? Vergeet ook niet dat alle vertrouwelijke informatie die u online invoert tegen u kan worden gebruikt, dus laat niet te veel persoonlijke gegevens rondslingeren. Het advies is om nooit op verdachte links en bijlagen te klikken, vooral niet als ze melding maken van niet te missen aanbiedingen of geschenken.