IPhone Xr vs. iPhone 8 Plus: welke te kopen

Beslist u of u de iPhone Xr of de iPhone 8 Plus moet kopen? Hier is wat informatie die u kan helpen om voor het een of het ander te kiezen

Waarschijnlijk zullen we de waarheid nooit weten, vooral na Apple’s besluit om te stoppen met het bekendmaken van iPhone verkoopcijfers aan het einde van elk fiscaal kwartaal. Als de vele geruchten uit verschillende hoeken kloppen, gaat het echter niet goed met de verkoop van de iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr. Integendeel, volgens sommige analisten heeft het bedrijf uit Cupertino de productie meerdere malen moeten terugschroeven vanwege aantallen die ver onder de verwachtingen lagen.

De redenen voor dergelijke prestaties moeten op verschillende fronten worden gezocht, maar het valt niet te ontkennen dat de 2018 iPhones te lijden hebben onder sterke concurrentie, zelfs in eigen land. De modellen van voorgaande jaren hebben namelijk functies en prestaties die niet veel onderdoen voor de Apple-telefoons die in september vorig jaar werden onthuld. Het echte verschil zit hem echter in de prijs: de verschillende iPhone 8 en 8 Plus, iPhone 7 en 7 Plus (om maar de meest recente te noemen) kosten enkele tientallen euro’s minder dan de iPhone Xr, die door velen wordt omschreven als de goedkope iPhone van 2018. Dus welke moet je kopen? Is het beter om de iPhone Xr te kopen, die een jaar jonger is, of de iPhone 8 Plus, die met zijn dubbele camera “native” portretfunctionaliteit heeft? Laten we daar samen achter komen met een vergelijking van de iPhone Xr en iPhone 8 Plus.

iPhone Xr vs. iPhone 8 Plus: Design

Zoals gezegd zijn de twee toestellen een jaar na elkaar uitgekomen. Toch zijn er verschillen in uiterlijk en die zijn merkbaar. Hoewel het ontwerp van iPhones nu vrij gestandaardiseerd is, lijkt de iPhone Xr meer op de iPhone X dan op de iPhone 8 Plus: dit betekent dat de goedkope 2018-iPhone zeer dunne bezels heeft en er zo in slaagt een groter display (6,1 inch tegenover 5,5 inch) in een kleinere, lichtere behuizing te passen. Net als de iPhone 5C heeft de iPhone Xr pastelkleuren en levendige tinten, terwijl de iPhone 8 Plus verkrijgbaar is in het “gebruikelijke” zwart, grijs en goud/roze.

iPhone Xr vs. iPhone 8 Plus: de camera’s

Wat de camera-afdeling betreft, is het een tweezijdige strijd. Aan de ene kant hebben we de nieuwste generatie frontcamera’s, met alle technologie die nodig is voor Face ID gezichtsherkenning. Aan de andere kant bevindt zich een dubbele camera aan de achterzijde die in niets lijkt op die van de iPhone Xs en die in de portretmodus kan fotograferen (d.w.z. zonder softwarematige artefacten, zoals het geval is bij de iPhone Xr). En laten we niet vergeten dat de secundaire sensor van de iPhone 8 Plus ook een 2X optische zoom met beeldstabilisatie biedt.

iPhone Xr vs iPhone 8 Plus: prestaties

Dit is waarschijnlijk het meest onevenwichtige gebied in het voordeel van de iPhone Xr. Hoewel de verschillen niet zo groot zijn als je zou denken, profiteert de nieuwste iPhone 8 Plus van een van de krachtigste SoC’s die momenteel op de markt zijn, zo niet de krachtigste. De A12 Bionic chip, met zijn kunstmatige intelligentie analytische processoren, biedt niet alleen meer brute kracht verwerkingskracht, maar ook een betere verwerking van single-camera foto’s en video’s. Kortom, een echte natuurkracht (technologisch, natuurlijk). Ook op het gebied van accuduur is er geen vergelijking mogelijk: de iPhone Xr biedt met zijn grotere accu en ogenschijnlijk beter laadbeheer meerdere uren meer gebruik dan zijn rivaal.

iPhone Xr vs. iPhone 8 Plus: andere functies

Aan deze analyse moeten we ook een vergelijking toevoegen van andere functies die op beide toestellen “ontbreken”. Terwijl de iPhone 8 Plus is uitgerust met 3D Touch-technologie, met een drukgevoelig scherm (afhankelijk van de kracht die wordt uitgeoefend, kunnen verschillende tools of functies worden geactiveerd), heeft de iPhone Xr dual SIM-technologie (met een virtuele tweede SIM) en een tussenliggende geheugengrootte van 128 gigabyte die veel gebruikers zou kunnen aanspreken.

iPhone Xr vs. iPhone 8 Plus: prijs

Met dezelfde hoeveelheid opslagruimte (64 gigabyte voor beide) heeft de iPhone 8 Plus een catalogusprijs van 829 euro, vergeleken met de 899 euro die nodig is om de iPhone Xr te kopen. Het moet echter gezegd worden dat “ouderdom” in dit geval in het voordeel is van de iPhone 8 Plus: hoewel Apple niet de gewoonte heeft om kortingen en aanbiedingen te geven, is de kans groter dat je een betere prijs krijgt voor de oudere (mogelijk refurbished) Apple-telefoon dan voor de telefoon die slechts een paar maanden geleden is gelanceerd.