Hoe kom je erachter of iemand je thuis Wi-Fi steelt

Lage verbinding? Als uw pc en router geen problemen hebben, kan een nieuwsgierige buurman of een hacker die op uw Wi-Fi thuis is aangesloten, de schuldige zijn

De laatste tijd merkt u dat uw internetverbinding wat trager is dan normaal. Video’s op YouTube doen er langer over om te laden en pagina’s worden ook laat geopend. Na controle lijken zowel de PC als de verbinding geen problemen te hebben. Dus misschien steelt iemand uw thuis-WiFi.

Het beveiligen van uw thuisverbinding is een vaak onderschatte kwestie, maar wel een die veel aandacht van gebruikers vraagt. Het risico is niet alleen dat uw lijn langzamer gaat lopen. Naast een nieuwsgierige buur zou ook een aanvaller of hacker ons netwerk als doelwit kunnen nemen om toegang te krijgen tot de verschillende aangesloten apparaten en vertrouwelijke informatie.Om erachter te komen of een hacker uw internetverbinding via Wi-Fi probeert te stelen, hoeft u alleen maar op te letten en enkele parameters van de router te controleren.

Verdedig uw Wi-Fi-verbinding

Er zijn een bijna oneindig aantal methoden die door ‘stiekeme’ mensen en hackers worden gebruikt om verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk van uw buren. De meest gebruikelijke techniek is om eenvoudige wachtwoorden te proberen. Sommige mensen geven bijvoorbeeld hun naam op bij hun huisaansluiting en gebruiken de naam van hun kinderen of hun geboortedatum als hun toegangssleutel. Verbinding maken met deze lijnen kan heel makkelijk zijn voor iemand die het slachtoffer kent. En zelfs veel mensen gebruiken geen wachtwoord om hun wifi-thuisnetwerk te beveiligen. Dit is iets wat wij altijd afraden. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook softwareprogramma’s die door cybercriminelen worden gebruikt en die toegang kunnen krijgen tot ons netwerk, zelfs zonder de wachtwoordbeveiliging te kennen.

De grootste gevaren

Zoals gezegd, kan een indringer in onze verbinding tot verschillende problemen leiden. De buurman zal waarschijnlijk alleen maar browsen, maar een hacker kan gegevens verzamelen van bezochte websites, inbreken in apparaten die op het netwerk zijn aangesloten en, zoals gezegd, de computer besmetten met een virus. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen ze onze verbinding gebruiken om illegale activiteiten uit te voeren.

Hoe onszelf te beschermen

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om te zien of iemand ongevraagd gebruikmaakt van ons Netwerk. De eenvoudigste manier is om programma’s te gebruiken die de verbinding controleren en melding maken van ongeregistreerde apparaten die verbinding maken met uw thuis-Wi-Fi. Vraag je je af welke programma’s het beste zijn? Laten we beginnen met Wi-Fi Inspector, waarmee u de apparaten kunt opslaan die op uw thuisnetwerk zijn aangesloten. Als er een indringer is, wordt u onmiddellijk verwittigd. Het enige minpuntje zijn de advertenties. Een ander stukje software is F-Secure Router Checker, dat niet alleen controleert op indringers, maar ook downloads van uw thuisnetwerk in de gaten houdt.

Handmatige methode

Naast de programma’s kunt u er ook via de instellingen van uw router achter komen of iemand uw Wi-Fi steelt.Om dit te doen, moeten we de beheerpagina van de router openen door het adres “192.168.1.1” of “192.168.2.1” in de browserbalk in te typen. Eenmaal verbonden met de beheerpagina, moet u de sectie vinden die een lijst bevat van de verschillende Media Access Control (MAC) adressen die op de computer zijn aangesloten. In deze lijst kunnen we gemakkelijk indringers opsporen en ze verwijderen of het wachtwoord wijzigen om te voorkomen dat ze weer toegang krijgen. Om het wachtwoord te wijzigen, zoekt u naar PSK of Pre Shared Key in de beveiligingsinstellingen. Eenmaal gewijzigd zal elk verbonden apparaat worden losgekoppeld en moet u zich opnieuw aanmelden.