Hoe kom je erachter wie je Netflix-account steelt

Is er iets vreemds met je Netflix-account? Ze hebben waarschijnlijk je inloggegevens gestolen. Dit is wat je kunt doen om je Netflix-account te beschermen

Misschien weet je het niet, maar iemand kan op dit moment voor zijn smartphone of tv zitten en een film of serie bekijken die op Netflix wordt gestreamd met jouw account. Misschien is het een vriend, familielid of iemand aan wie je je logingegevens hebt gegeven. Of misschien is het een compleet vreemde aan de andere kant van de wereld die frauduleus je Netflix gebruikersnaam en wachtwoord heeft verkregen. Maar hoe komen we erachter wie je Netflix-account steelt en hoe we ze kunnen blokkeren?

Het eerste wat we moeten doen is erachter komen vanaf welke apparaten Netflix “in jouw naam” toegang heeft, dan kunnen we erachter komen of deze apparaten van ons zijn of van mensen die we kennen of van iemand die jouw account heeft gestolen. Zodra dat is vastgesteld, bekijken we hoe u ongeoorloofde toegang tot uw Netflix-account kunt voorkomen.

Wilt u uw tv-streamingaanbod uitbreiden? Hier zijn de nieuwste promoties

v

Welke apparaten hebben toegang tot uw Netflix?

Om te weten te komen welke apparaten met uw account toegang tot Netflix hebben gehad, navigeert u vanaf de startpagina van de streamingdienst naar Account > Recente streamingactiviteit per apparaat. Hier vindt u een lijst van alle toegangen, met datum en tijd, land, staat, IP-adres vanwaar de stream werd genomen en het gebruikte toestel. Of u kunt naar Account > Settings > Manage Devices gaan en zien welke apparaten met uw account verbinding mogen maken met Netflix. Misschien hebben ze dat niet gedaan, maar misschien wel. Deze twee methoden zijn ook nuttig als u een account hebt met meerdere profielen, en tonen alle accountactiviteit samen. Als u daarentegen de activiteiten van één enkel Netflix-profiel wilt zien, moet u naar Account > Activiteiten bekijken gaan en zult u een lijst vinden van de inhoud die door dat profiel is bekeken. Als er iets niet klopt, is de kans groot dat iemand je Netflix steelt.

Hoe voorkom je dat mensen je Netflix-account stelen

Het lijkt misschien triviaal, maar de makkelijkste manier om een Netflix-account te bemachtigen is via mond-tot-mondreclame: als je het aan een vriend hebt verteld, heeft die het misschien aan iemand anders verteld, enzovoort. Het delen van je account tot een minimum beperken is de eerste stap om te voorkomen dat je Netflix-account wordt gestolen. In andere gevallen worden je login en wachtwoord echter ontdekt door cybercriminelen die er via een hackingaanval in slagen de servers van Netflix te doorbreken en in één klap de gegevens van honderdduizenden mensen in handen te krijgen. In dit geval kun je er helaas niets aan doen.

Hoe bescherm je je Netflix-account

In elk geval, als je merkt dat iemand je Netflix-gegevens heeft gestolen, is het een goed idee om de beveiliging van je account te verhogen. Het eerste wat u moet doen is uw wachtwoord veranderen in een sterk wachtwoord, misschien van een wachtwoordgenerator. Daarna moet je je op al je apparaten afmelden bij je account. Op die manier hebben binnen maximaal 8 uur alle apparaten die toegang hadden tot je Netflix, deze niet meer. Dan kun je het teruggeven aan degene die je wilt.