Wat gebeurt er als je iemand blokkeert op Instagram

Het blokkeren van een gebruiker op Instagram kan vooral van pas komen als je van de radar wilt verdwijnen van iemand die je ergert. Maar wat gebeurt er precies?

Sinds zijn oprichting in 2010 is Instagram een belangrijke speler geworden in de sociale netwerkwereld, en mede dankzij de vuurkracht van Facebook, dat het in 2012 kocht, heeft het nu meer dan een miljard gebruikers. En als sociale netwerken groot worden, worden ze ook problematisch.

Je hebt vast wel eens last gehad van vervelende volgers op Instagram, ongewenste berichten op Instagram Direct of zelfs, hopelijk niet, stalking of pesterijen op dit platform. Om dit alles aan te pakken, is het belangrijkste middel één: blokkeer het profiel dat u irriteert. Net als bij elk ander sociaal netwerk kun je op Instagram gebruikers blokkeren die je niet aanstaan, maar wat gebeurt er als je iemand blokkeert op Instagram?

Is je profiel doorzoekbaar door de persoon die je hebt geblokkeerd?

Nee, althans na een tijdje. Het is mogelijk dat, als gevolg van de caching van de servers van Instagram, wanneer je iemand blokkeert, ze nog steeds in staat zijn om je profiel te zoeken en te vinden. Maar na een paar dagen kunnen ze je niet meer vinden.

Kan een geblokkeerde gebruiker je profiel zien?

Ja, de hele tijd. Als u en hij bijvoorbeeld een derde profiel volgen en op dezelfde berichten reageren, ziet u beiden de opmerkingen en reacties op het bericht van iedereen, ook van u beiden. Als de gebruiker die je hebt geblokkeerd echter toegang probeert te krijgen tot je profiel door erop te klikken of te tikken in een reactie, krijgt hij een halfleeg scherm te zien. Ze zullen je gebruikersnaam, je profielfoto, je bio en je aantal volgers en volgers kunnen zien, maar ze zullen geen van je berichten of verhalen zien. Om dezelfde reden ziet de geblokkeerde gebruiker het ook als je je profielfoto (en partner?) verandert.

Wat gebeurt er met vind-ik-leuks en reacties

Ze blijven allemaal waar ze zijn: Instagram verwijdert niets als je een persoon blokkeert. Als die gebruiker commentaar op je bericht heeft gegeven voordat je hem hebt geblokkeerd, blijft dat commentaar staan.

Kan een gebruiker die ik heb geblokkeerd mij taggen?

Ja, dat kan, maar je krijgt er geen bericht van. Hetzelfde geldt uiteraard voor vermeldingen in commentaren. De enige manier waarop je kunt voorkomen dat ze je taggen of vermelden, is door je gebruikersnaam te wijzigen (en het ze niet te vertellen).

Wat gebeurt er als je iemand blokkeert op Instagram Direct

Als je een profiel blokkeert op Instagram, blokkeer je ze ook op Direct. Noch jij, noch zij zullen de oude berichten die jullie hebben uitgewisseld kunnen zien, maar vreemd genoeg kunnen jullie elkaar wel nieuwe sturen. Je ziet ze alleen niet totdat je ze weer deblokkeert.

Kan iemand die ik heb geblokkeerd zien of ik online ben?

Sinds Instagram de functie lanceerde waarmee je je laatste activiteit op de app kunt zien, hebben velen zich afgevraagd of een geblokkeerde gebruiker de status kan zien van iemand die hem heeft geblokkeerd. Het antwoord is nee.

Wat gebeurt er met groepschats

Wanneer u een gebruiker blokkeert, gedragen groepschats op Direct zich ongeveer hetzelfde als privéchats: de geblokkeerde persoon ziet uw berichten niet meer, en omgekeerd. Maar in dit geval blijven oude berichten zichtbaar.

Als je iemand blokkeert voor commentaar, kan hij of zij je berichten dan nog wel zien?

Ja, als je commentaarblokkering voor een gebruiker op Instagram activeert, ziet die persoon je berichten nog wel. Ze kunnen er alleen niet op reageren.

Stuurt Instagram blokkeringsmeldingen?

Nee, Instagram stuurt geen meldingen naar de geblokkeerde gebruiker. En als je wilt weten of een gebruiker je heeft geblokkeerd, kun je gewoon in de commentaren van sommige berichten kijken en toegang krijgen tot hun profiel (zie hierboven). Als je in het verleden berichten hebt uitgewisseld via Direct, zie je die niet meer terug.

Wat gebeurt er als je een gebruiker deblokkeert

Als je een gebruiker blokkeert, verwijdert Instagram automatisch de volger. Dus als je dat profiel na een tijdje deblokkeert, zul je hen opnieuw moeten volgen en zij ook.