Wat is spraakherkenning?

Het gebied van de informatica dat zich bezighoudt met het ontwerpen van computersystemen die gesproken woorden kunnen herkennen. Merk op dat spraakherkenning alleen inhoudt dat de computer dictaten kan opnemen, niet dat hij begrijpt wat er wordt gezegd. Het begrijpen van menselijke talen valt onder een ander gebied van de informatica, natuurlijke taalverwerking genaamd.

Spraakherkenningssystemen

Er zijn een aantal spraakherkenningssystemen op de markt. De machtigen kunnen duizenden woorden herkennen. Ze vereisen over het algemeen echter een uitgebreide trainingssessie waarin het computersysteem gewend raakt aan een bepaalde stem en accent. Van dergelijke systemen wordt gezegd dat ze sprekerafhankelijk zijn.

Veel systemen vereisen ook dat de spreker langzaam en duidelijk spreekt en elk woord met een korte pauze van elkaar scheidt. Deze systemen worden discrete spraaksystemen genoemd. De laatste tijd is er grote vooruitgang geboekt op het gebied van continue spraaksystemen – spraakherkenningssystemen waarmee u natuurlijk kunt spreken. Er zijn nu verschillende continue spraaksystemen beschikbaar voor pc’s.

Vanwege hun beperkingen en hoge kosten worden spraakherkenningssystemen traditioneel alleen in een paar gespecialiseerde situaties gebruikt. Dergelijke systemen zijn bijvoorbeeld handig in gevallen waarin de gebruiker geen toetsenbord kan gebruiken om gegevens in te voeren omdat zijn of haar handen bezet of uitgeschakeld zijn. In plaats van opdrachten te typen, kan de gebruiker gewoon in een headset of microfoon spreken. Naarmate de kosten dalen en de prestaties verbeteren, worden spraakherkenningssystemen echter steeds meer mainstream en worden ze gebruikt als alternatief voor toetsenborden.