Hoe maak je van je tv een smart tv met een budget

Transformeer je tv in een smart tv kan eenvoudig en goedkoop zijn: hier is hoe je navigeert tussen HDMI-dongles en meer hi-tech oplossingen

Je hebt een oude tv die nog in prima staat is en je zou hem graag in een smart tv veranderen zonder al te veel uit te geven. Als u rechtstreeks vanaf uw tv toegang wilt tot apps voor streaming videodiensten zoals Netflix, Prime Video of DAZN, zijn er een aantal oplossingen die u kunt gebruiken, die allemaal voor u werken.

Door uw tv in een smart-tv te veranderen, kunt u deze als mediacentrum gebruiken, extra apps downloaden zoals games en hulpprogramma’s, en zelfs browsers rechtstreeks vanaf uw scherm doorzoeken. Er zijn veel apparaten op de markt om dit te bereiken, van dongles die op de HDMI-poort van de tv worden aangesloten, zoals Chromecast en Amazon Fire TV Stick, tot Android TV-boxen met het Android-besturingssysteem, of het Apple TV mediacenter. Minder dure opties zijn satellietdecoders of de aanschaf van een console zoals de PlayStation 4 of Xbox.

HDMI-dongles: hoe maak je van je tv een smart tv

Het eenvoudigste en goedkoopste apparaat om van je tv een smart tv te maken, is de HDMI-dongle. Dit zijn dongles die rechtstreeks op de HDMI-poort van uw tv worden aangesloten en waarmee u apps kunt openen en het scherm van tablets, smartphones en computers rechtstreeks op uw tv kunt spiegelen. Tot de bekendste behoren de Chromecast, Amazon Fire Tv Stick en Xiaomi Mi TV Stick, die we nu aan u zullen voorstellen.

Chromecast is de populaire HDMI-dongle van Google, die ook verkrijgbaar is in een 4K-versie onder de naam Chromecast Ultra. Zodra u het apparaat hebt gekocht en via de HDMI-poort op uw tv hebt aangesloten, hoeft u alleen nog maar de installatie via de Home-app van Google uit te voeren en hebt u toegang tot talloze apps, videostreamingdiensten en meer. De Chromecast is niet alleen compatibel met alle Google-apparaten, maar ook met Apple-apparaten die Chrome ondersteunen.

De Amazon Fire TV Stick is ook een HDMI-dongle die, eenmaal aangesloten op je tv en verbonden met je thuis-WiFi, zichzelf automatisch configureert, zodat je toegang hebt tot video-inhoud en alle gratis of betaalde apps die beschikbaar zijn in de Amazon Store. Met de Amazon dongle kunt u ook op het internet surfen met een gewone browser, zoals Firefox. Bovendien zorgt de meegeleverde universele afstandsbediening voor eenvoudige bediening van de inhoud en eenvoudige navigatie. Een andere goede HDMI-dongle is de Mi TV Stick van Xiaomi, een apparaat dat net als de andere eenvoudig te installeren is door hem in de HDMI-poort van uw tv te steken en Wi-Fi aan te sluiten, in te stellen en u vervolgens in staat te stellen uw tv als smart tv te gebruiken.

Android TV Box voor smart tv

Om uw tv in een smart tv te veranderen kunt u anders minicomputers gebruiken waarop het Android-besturingssysteem draait, beter bekend als Android TV Boxes. Net als dongles worden deze via HDMI-kabels op uw tv aangesloten en na de installatie kunt u gewoon apps downloaden van de Google Play Store om toegang te krijgen tot streaming videodiensten zoals Disney+, Netflix, Prime Video, online games en andere apps.

Android tv-boxen zijn er in verschillende modellen en prijsklassen: van boxen die minder dan 40 euro kosten, maar vaak problemen hebben met wifi-ontvangst of oververhitting, tot de prijsklasse van rond de 200 euro, waaronder de NVIDIA Shield TV, die ook als spelconsole kan worden gebruikt.

Apple TV, hoe maak je je tv slim

Apple biedt ook een eigen oplossing om van je oude tv een slimme tv te maken. Het is het Apple TV mediacenter, waarmee je toegang hebt tot inhoud van het internet en kunt surfen op het web. Met Apple TV kun je apps als Netflix, YouTube en Prime Video gebruiken, of materiaal van je iPhone, iPad of Mac rechtstreeks op je tv spiegelen. Apple TV is verkrijgbaar in een standaardversie, maar ook in een 4K-versie die toegang biedt tot Ultra HD-content.

Satellietdecoders om je tv om te vormen

Een duurdere, maar nog steeds levensvatbare oplossing om je tv in een smart-tv te veranderen, is een high-end satellietdecoder. DTT/SAT-decoders, vaak geprijsd op meer dan €100, ondersteunen Wi-Fi en bevatten USB-poorten waarmee u multimedia-inhoud kunt opnemen of afspelen.

Ook PS4 en Xbox om een smart tv

Niet iedereen weet dat u met de huidige consoles zoals PlayStation 4 en Xbox uw tv kunt omtoveren tot een smart tv. De populaire spelconsoles, uitgerust met een vernuftige Blu-ray-speler, hebben een eigen app-winkel waarmee je YouTube, Netflix en Prime Video rechtstreeks op je tv kunt downloaden en gebruiken. Je hoeft dus alleen maar de gewenste app te downloaden uit de PS4 of Xbox store om je favoriete serie of film gestreamd op je oude TV te bekijken.