Datacenterbeheer met IBM Systems Director VMControl Enterprise

IBM heeft IBM Systems Director VMControl Enterprise Edition geïntroduceerd, een systeembeheersoftware die fysieke en gevirtualiseerde platforms vanuit een centrale console kan beheren. De oplossing ondersteunt zowel UNIX/Linux, mainframes als x86-omgevingen, en ook opslagsystemen en netwerken kunnen worden geïntegreerd.

IBM Systems Director VMControl Enterprise Edition maakt deel uit van IBM’s Dynamic Infrastructure concept en biedt de mogelijkheid om via een centrale console zowel verschillende fysieke als gevirtualiseerde platforms en besturingssystemen te beheren. De software kan UNIX/Linux, mainframes, x86-platforms en opslagsystemen van verschillende fabrikanten integreren.

De mogelijkheid om verschillende combinaties van fysieke en virtuele servers als een eenheid te beheren, noemt IBM “system pooling”. VMControl Enterprise Edition is ontworpen om beheerders van datacenters van ondernemingen te helpen complexe beheerfuncties te vereenvoudigen en het gebruik van kritieke bronnen zoals CPU, geheugen en opslag beter toe te wijzen en te prioriteren.

Met de gecentraliseerde controlemogelijkheid van VMControl Enterprise Edition kunnen IT-managers de volledige pool van informatie- en computermiddelen beheren en deze toewijzen aan de toepassingen die ze op dat moment nodig hebben. Dit verbetert niet alleen het algemene gebruik van de IT-infrastructuur, maar verhoogt ook de beschikbaarheid van toepassingen.

Provisioning met Tivoli

IBM noemt ook enkele voordelen in de interactie met IBM Tivoli software: VMControl, bijvoorbeeld, wordt verondersteld te helpen de dienstverlening te verbeteren en zo kosten en risico’s te verminderen. In dit verband heeft IBM een nieuwe versie van Tivoli Provisioning Manager aangekondigd, die moet zorgen voor een betere automatisering van handmatige taken bij de provisioning en configuratie van servers, besturingssystemen, middleware, softwareapplicaties, opslag- en netwerkapparatuur.

De voordelen van VMControl in een oogopslag:

  • Snellere reactietijden op bedrijfsbehoeften, aangezien VMControl minder technische vaardigheden vereist en het aantal tools en taken vermindert dat nodig is om nieuwe workloads in te zetten;
  • Efficiënter gebruik van resources: IBM zegt bijvoorbeeld dat organisaties zonder VMControl meer dan 72 verschillende beheermethoden nodig zouden hebben om fysieke en virtuele resources op meerdere platforms te configureren, te bedienen en te bewaken. VMControl reduceert de behoefte aan dergelijke beheertools tot slechts één product;
  • Zichtbaarheid, consistentie en voorspelbaarheid van activiteiten dankzij geavanceerde mogelijkheden voor bewaking, onderhoud en het garanderen van serviceniveaus die vereist zijn voor verschillende werklasten in de pool van IT-resources;
  • “Slimmere systemen”: De mogelijkheid van VMControl om workloads dynamisch te verplaatsen en aan te passen, maakt een efficiënter gebruik van IBM-systemen mogelijk. Dit vermindert ook het energieverbruik voor rekenkracht en koeling en zorgt voor een algemeen geoptimaliseerde infrastructuur.

Ondersteunde systemen en platforms

IBM Systems Director VMControl Enterprise Edition ondersteunt IBM’s PowerVM en z/VM, evenals x86-virtualisatietechnologieën zoals VMWare, Hyper-V en gangbare x86-virtualisatietechnologieën op basis van open standaarden. Het zal in december beschikbaar zijn voor IBM Power Systems met AIX. Ondersteuning voor IBM en concurrerende x86- en Unix-systemen is gepland voor 2010, aldus IBM.