Om zwart-witfoto’s te maken, moet u rekening houden met een paar factoren: contrast, landschap en de belijning van gebouwen
Een zwart-witfoto heeft altijd zijn charme. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet altijd gemakkelijk om op deze manier een foto te nemen. Sommige mensen passen gewoon filters toe om het gewenste effect te krijgen, maar het effect is niet altijd het gewenste.
Om onze zwart-witfoto’s te verbeteren is, zoals gezegd, het gebruik van een standaard ingesteld filter misschien niet voldoende. Daarom moeten we enkele tips in de praktijk brengen in fotobewerkingssoftware. Zoals Photoshop. De handelingen zijn niet moeilijk, je moet alleen een beetje oefenen. Sommige van de tips die we zullen zien, kunnen ook worden toegepast op het bewerkingssysteem dat standaard aanwezig is op bijna alle belangrijke smartphones.
Zien in zwart-wit
Het eerste wat je moet doen voordat je de foto maakt, is goed kijken naar de onderwerpen of het landschap in kwestie. Laten we beginnen met te raden hoe de foto er in zwart-wit uit zal zien als we onder die specifieke omstandigheden fotograferen. Wij letten op de achtergrond en proberen te begrijpen of de onderwerpen die op de voorgrond moeten worden geplaatst, al dan niet beter tot hun recht komen door het verlies van kleuren. Dit is zeker de moeilijkste tip om in praktijk te brengen, omdat ervaring vereist is. Maar als u gewoon begint met het maken van een paar foto’s, zult u het snel onder de knie krijgen.
Fundamentele aspecten
Elke zwart-witfoto is gebaseerd op contrast. Dit is dus het aspect waarmee het meest rekening moet worden gehouden. Om een onderwerp te herkennen dat zich leent voor zwart-witfoto’s, hoeft u alleen maar te kijken naar de lijnen, de vorm en de schaduwen. Hoe uitgesprokener deze aspecten zijn, des te groter is de kans dat de zwart-witfoto goed uit de verf komt. Schaduw is even belangrijk als licht. Wanneer we een zeer heldere foto zien met veel detail, zoals bladeren, stenen of mensen op de voorgrond, dan kan het de moeite waard zijn om zwart-wit te gebruiken. Bij kleuren kan het felle licht sommige details minder naar voren brengen. Zwart-wit daarentegen brengt de scherpte van elk afzonderlijk aspect naar voren.
Wanneer niet in zwart-wit
Er zijn bepaalde onderwerpen en omstandigheden die zich niet bijzonder goed lenen voor zwart-witfotografie. Als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn, vermijden wij het gebruik van zwart-wit in foto’s die een deel van de lucht bevatten. Als de lucht erg grijs is, zal het resultaat op de foto een witte klodder zijn die een minimalistisch effect geeft aan de opname. Wij vermijden ook zwart-wit op foto’s die gebaseerd zijn op felle kleuren. Zonder kleur doen we afbreuk aan de vitaliteit van het tafereel. Tenslotte vermijden wij altijd zwart-wit op scènes met contrasterende kleuren. Twee paarse bloemen op een groen gazon hebben in zwart-wit bijvoorbeeld niet veel contrast, terwijl ze er in kleur heel goed uitzien.
Lijnen en hoeken
Structuren zoals gebouwen, wolkenkrabbers en grote kantoren kunnen de beste onderwerpen zijn voor een zwart-witfoto. Maar hetzelfde geldt voor bomen en rotsen. In het algemeen zijn rechte lijnen, zeer rechte hoeken en lichteffecten ideaal voor een dergelijke opname. Om de vormen beter uit te laten komen, is contrastrijke verlichting het beste. Als we een kunstlamp gebruiken, plaatsen we die aan de zijkant van het onderwerp. Hierdoor ontstaan scherpe schaduwen die de scène een gevoel van perfecte stilte geven. Een van de populairste en meest gebruikte manieren om eenvoudige, maar impactvolle zwart-witfoto’s te maken, is het gebruik van lange belichtingen. Deze techniek maakt water en wolken glad en rokerig, en vestigt alle aandacht op de stilstaande objecten.
Het licht belichten
Contrast is, zoals we hebben gezien, alles, maar soms, vooral met een witte of zeer lichte achtergrond, kunnen we zwart-witfoto’s maken met zeer fel licht. Dit levert een uiterst scherpe en lichte opname op. Deze opnamen worden aanbevolen voor stillevens of besneeuwde landschappen.